Enestående klassiker

Mytteriet på Bounty er den sanne historien om H.M.S. Bounty – lasteskipet som skulle seile til Tahiti i 1789 for å hente brødfruktplanter som det britiske emperiet skulle ta med seg til Jamaica for å fore slavene med. 

Mytteriet på Bounty (1962; Blu-ray): Først og fremst er det verdt å nevne at denne filmatiseringen fra 1962 ser imponerende godt ut på Blu-ray.

Captain William Bligh (Trevord Howard) er den nådeløse kapteinen på skipet som er på vei til Tahiti for å hente brødplanter, og allerede etter få minutt får den første matrosen smake pisken. Det påstås at han har stjålet ost, og får 24 piskeslag som straff. Blighs høyre hånd er Fletcher Christian (Marlon Brando). Han er mer forfengelig og rund i kantene, og syns at straffen er for hard. For å spare tid, bestemmer kaptein Bligh at Bounty skal seile om Cape Horn. Bare en gang tidligere har denne ruten blitt brukt, og til tross for at det da var et mye større skip, omkom flere blant mannskapet. Allikevel trosser Bligh alle advarsler, og velger den farefulle ferden.

Etter et strabiøst forsøk, viser deg seg at mannskapet har rett. Bligh må innse sitt nederlag, og vender kursen mot den planlagte ruten. Flere måneder går tapt, og etter flere avstraffelser og myldring blant mannskap, blir stemningen svært anspent. Bounty ankommer allikevel Tahiti, og selv om dette er paradis med seksuell frigjørelse, vil idyllen briste og et mytteri blir uunngåelig på hjemturen.

Mytteriet på Bounty er en episk fortelling. Med tre timers spilletid får man god tid til å leve seg inn i filmens historiske handling. Når Bounty ankommer Tahiti, seiler skipet inn samme sted (på Tahiti) som det virkelige skipet gjorde. Skipet som blir brukt, er forresten en tro kopi av originalen.

Brando og Howard er svært bra i sine roller, og det samme er Richard Harris. Lyd og bilde er som tidligere nevnt, imponerende, og jeg ser ingen grunn til å ikke få med seg denne historiske perlen fra 1962.

Bonusmateriale: En interessant begynnelse og slutt på filmen som ikke har blitt vist siden fjernsynspremiere på ABC  i 1967. Verdt å få med seg. Det er ellers flere dokumentarer som er underholdende en stund, men de handler liksom litt om det samme. Intervju med skuespillerne savnes.

karakter5

 

Kanskje ikke alltid så festlige fakta, men allikevel fakta:

  • Mytteriet på Bounty er filmatisert flere ganger. Allerede i 1916 ble det produsert en stumfilm fra Australia på 55 minutt. Utenom Brando/Howards film fra 1962, er det filmen fra 1935 (Clark Gable, Charles Laughton) og ikke minst Anthony Hopkins og Mel Gibsons nyeste innspilling fra 1984. Sistnevnte kan også by på skuespillere som da var mindre kjente, som for eksempel Daniel Day-Lewis, Liam Neeson, men også Laurence Olivier og Edward Fox. De som er ekstremt interesserte, kan jo se den staurgamle filmatiseringen fra 1933 her, som forøvrig var Errol Flynn filmdebut. http://archive.org/details/InTheWakeOfTheBounty
  • Her er noen av regissør Lewis Milestone tidligere filmer, hvor alle har fått minst en nyinnspilling i nyere tid.  Oceans 11 (1960) med Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. og Dean Martin. Intet nytt fra Vestfronten (1930 – Mimi Leder arbeider med nyinnspilling as we read), John Steinbecks Om mus og menn (1939), Les Miserables (1952 – 21. desember 2012 vil Tom Hoopers musikal ha premiere i Norge, med bl.a.: Hugh Jackman, Anne Hathaway, Russel Crowe, Helena Bonham Carter ).
  • I 1943 regisserte Milestone Edge of Darkness som handler om folka i en liten norsk fiskelandsby som gjør oppgjør mot nazistene. Errol Flynn spiller hovedrollen som Gunnar Brogge, mens Ann Sheridan spiller Karen Stensgard. Filmen ble forøvrig ikke innspilt i Norge, men har tekstlinjer som denne: – These Facists will never drive Norwegians out of Norway!
  • Pitcairn: En øygruppe på fire øyer i det sørlige Stillehavet. I dag er Pitcairn mest kjent for å være hjemmet til etterkommerne av mytteristene fra Bounty og Tahitierne som fulgte med dem.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no