Til Ungdommen

Til Ungdommen ble ikke akkurat dokumentarfilmen den var ment å være. Under innspillingen skjedde nemlig angrepet på regjeringsbygget og Utøya den 22. juli 2011.

tilungdom

Kinopremiere: 31. august 2012. TIL UNGDOMMEN. Regi: Kari Anne Moe. Kategori: Dokumentar. Medvirkende: Henrik Wangberg, Johanne Butenschøn Lindheim, Sana El Morabit, Haakon Veum. Lengde: 1 t. 58 min. Aldersgrense: Tillatt for alle

Fire håpefulle ungdommer er både like og forskjellige. Den største forskjellen er at de representerer forskjellige politiske parti.

Johanne (AUF) ønsker å jobbe i FN, og reise rundt i verden når hun blir eldre. Hun håper også at foreldrene kan være stolt av henne.

Sana (Sosialistisk Ungdom) ønsker kanskje mest av alt at mennesker med annen kulturell bakgrunn skal bli mer integrert i det norske samfunn, og at klasseskillet skal bli mindre. Sana sier også at hun gruer seg til å bli debatant. – En person skal være ansikt utad for et helt parti og alle som er i partiet, sier Sana.

Henrik (FpU) er trener for Manglerud Star sitt 16-års lag i fotball. Han ønsker å studere jus, men tenker mye på at hans mor skal få det godt når hun blir gammel. – Hun har alltid vært der for oss, sier Henrik.

Haakon (Unge Høyre) vet han er medlem av et parti som pleier å gjøre det bra på skolevalg. Han har egentlig ingen foreldre. Hans mor døde i 2002, og hans far var ikke å regne med etter dødsfallet. Derfor flyttet han til sine besteforeldre, hvor han har det bra.

Felles for disse fire engasjerte ungdommene med pågangsmot er at de skal representere sitt parti under det kommende skolevalget.

Til Ungdommen skildrer arbeidet, tanker og mål som de fire håpefulle har frem til skolevalget, hvor det lades opp til skoledebattene i september 2011.

Henriks parti reiser til Jerusalem, hvor de ønsker å lære hva ankepunktene i konflikten mellom Israelitter og Pallestinerer er. Dokumentarteamet blir med, og de skal prate med begge sider. Vi får bare se en uttalelse fra Israels side, som er litt dumt. Det er alltid interessant å høre begges sider av samme sak. Mot slutten av Til Ungdommen får Henrik spørsmål om Israel VS. Pallestina-konflikten, hvor den spørrende antar at Henrik ikke har vært i Israel, og skal akkurat til å si at han må drar der. – Var der tidligere i år, sier Henrik, og forklarer hva han mener om konflikten.

Etter en liten time drar Johanne til Utøya. Den 21. Juli 2011 får vi se ungdommene som sosialiserer seg i trivelig selskap. Jonas Gahr Støre holder tale, og Datarock står på scenen. Johanne ringer til sin mor for å si at hun er i live. På grunn av regn, har både telt og sovepose blitt våt, men hun klarer seg bra, sier hun.

Den 22. Juli 2011 er dokumentarteamet i nærheten av regjeringslokalet hvor det planlegges en ny dag med filming. Så smeller det. Dokumentarteamet drar opp til åstedet, og publikum får føle reaksjonene etter attentatet. Filmens tone forandrer seg.

Johanne var en av de overlevende etter massakren på Utøya, og hun får bruke lang tid på å fortelle sin historie om den grusomme tragedien. Hun så at folk rundt seg ble drept, og var heldig som fortsatt er i live.

Etter dette blir publikum vitne til reaksjoner fra de fire partiene, ungdommene vi har blitt kjent med, men skolevalget må allikevel gjennomføres. Debattene uteblir, men mennesket reiser seg rakrygget, dog preget etter disse tragiske hendelsene. Verden går videre uansett grusommheter, og ungdommen har lov til å smile, le, gråte, være triste, men mest av alt å være seg selv. Kanskje med enda litt mer omtanke for sine medmennesker?

Til Ungdommen er en film som det er umulig å stille seg likegyldig til. Vi møter fire likandes, engasjerte ungdommer som sammen med sine partifeller har så mye mot og håp at det såvisst er et håp for fremtiden. Til Ungdommen er et godt verktøy for å få ungdommene enda mer bevisste og engasjerte i politiske spørsmål, men det er også en film om medmenneskelighet.

 Ved pressevisningen i Storstova på Bryne var også elever fra Bryne VGS representerte De er med i prosjektet Tidskapselen som arrangeres over hele landet.

Ida Valvik er lanseringskoordinator for prosjektet, men har også vært innvolvert under innspillingen av Til Ungdommen. Etter visning skulle Valvik til Bryne VGS for å arbeide mer med Tidskapselen. Et par spørsmål ble det allikevel tid til.

Lanseringskoordinator Ida Valvik. (Foto: Sølve Friestad)

– Det ble vel en annen type dokumenarfilm etter hendelsene 22. juli 2011?

– Ja, det er klart, sier Ida. Planen var jo å følge disse fire ungdommene frem mot skolevalget, som egentlig er et særnorsk fenomen.

–  Vurderte dere å avslutte produksjonen etter tragedien på Utøya?

– Nei, det var aldri en tanke. Skolevalget ble etter hvert avlyst, men å fortsette produksjonen ble enda viktigere for å vise at Breivik ikke skulle vinne.

–  Vi får se flere nærbilder og stemningsbilder av ungdommene på Utøya før massakren 22. juli. Det var spesielt å se disse håpefulle menneskene som få timer etterpå skulle bli utsatt for angrepet, hvor mange av dem ble drept. Hvilke tanker har dere om å vise disse filmklippene?

– Vi ønsket å vise gleden og samholdet som var på Utøya. Pårørende ble invitert til klipperommet for å se filmene vi hadde av de som var på Utøya. Og nesten uten unntak, var alle positive til at dette ble med i filmen. 

Tekst og Foto: Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad

 

Hva er skolevalg?

Skolevalg er prøvevalg ved de videregående skolene som gjennomføres foran hvert lokal- og stortingsvalg. Skolevalg har vært gjennomført i Norge siden 1989, og ble også gjennomført i forbindelse med folkeavstemningen om norsk EU-medlemskap i 1994.
Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste AS (NSD) har siden 1993 stått som ansvarlig nasjonal arrangør og koordinator for skolevalget etter oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.
 
Skolevalgene spiller en sentral rolle i skolenes valgforberedende arbeid og er en betydelig del av de partipolitiske ungomsorganisasjonenes valgkamp – og blir ofte vurdert som et vesentlig virkemiddel i forsøkene på å få førstegangsvelgerne til stemmeurnene.
Skolene arrangerer ofte skoledebatter i forkant av valget hvor representanter fra ungdomspartiene har paneldebatter ved skolene.
Pr dags dato er det kun tre partier som har vunnet skolevalget. Fremskrittspartiet vant den første ordinære landskoordinerte skolevalget, selv om debatter på skoler har foregått lenge før den tid.
 
Tidskapselen
Inspirert av filmens hovedkarakterer, Sana, Henrik, Haakon og Johanne ønsket vi å lage en Tidskapselen! Sammen med Riksarkivet og Elevorganisasjonen er vi nå i gang med skape en nasjonal tidskapsel der alle videregående skoleelever er invitert til å være med.”Tidskapselen Til ungdommen” skal bestå av tanker rundt 22. juli, tanker om Norge i dag og tanker om Norge i fremtiden.Tidskapselen skal oppbevares av Riskarkivet frem til 2031, da skal den åpnes og gjøres tilgjengelig for publikum og for forskning. Tidskapselen skal både være en gave til fremtidens ungdom, men også fungere som et tillegg til den offisielle historien.Som et symbol for ”Tidskapselen Til ungdommen” skal Magne Furuholmen lage et kunstverk som skal stå utstilt i Riksarkivet. Utførelsen av kunstverket skal gjøres i samarbeid med noen av elevene som deltar på Tidskapselen.Prosjektet er et samarbeid mellom Sant & Usant, Riksarkivet, Elevorganisasjonen og Magne Furuholmen. Fritt Ord støtter prosjektet og Kunnskapsdepartementet stiller seg bak prosjektet og oppfordrer til deltakelse.

(Informasjon hentet fra http://tilungdommen.com)