Nazi på månen

Nazistenes verste år må ha vært 1945. Det ikke alle vet, er at noen av dem klarte å flykte til månen. Der har de bodd frem til nå.

Iron Sky: For et fabelaktig og oppfinnsomt prosjekt dette er.

USAs president bestemmer seg for å sende et par menn til månen. Det er over 50 år siden sist, og denne gangen skal hun sende en neger i romskipet. Det er snart gjenvalg, og dette vil ta seg bra ut på CVen.

Vel fremme på månen, oppdager astronautene at de ikke er alene. Før den ene av dem får sjansen til å si «Sauerkraut», blir han skutt av nazister, mens den andre (negeren) blir tatt til fange.

Nazistene har slått seg godt til ro på månen, men nå ønsker de å få totalt herredømme over folka på jordkloden. Klaus Adler er nestkommanderende blant nazistene, og han har også et spesielt ønske om å eliminere alle som ikke er av den ariske rasen. Sånn sett passer det dårlig at en neger kommer på besøk til månen.

Men negeren kan allikevel hjelpe, og når de har gjort han hvit, tar de  han med til jordkloden etter mye om og men på nazistenes base på månen.  En gal manns forskning og nazistenes innsnevrede tankegang er en farlig blanding, og på jordkloden får de god kontakt med presidenten. Sammen blir de kaos, og Iron Sky er en frisk bris når det gjelder filmproduksjon.

Iron Sky er produsert av finske Energia Productions og Blind Spot Pictures. Det som er spesielt, er at bidragsytere fra hele verden har hjulpet til via internett. Det finske produksjonsteamet har hele tiden lagt ut ulike oppgaver og spurt om hjelp til alt mellom himmel og jord. Hvem som helst på internett har fått lov å komme med sine forslag. Ideologien var at alle kunne få være med å skape denne filmen, samtidig som de også mottok økonomisk støtte fra de som ønsket å bidra. Tro ikke at filmen ser dårlig ut av den grunn, for Iron Sky har blitt en meget lekker film som  er fullspekket med selvironi, humor og effekter/dibbedutter som tar seg bra ut. Forvent heftige actionscener i verdensrommet, på månen og på jordkloden i en etter hvert kaotisk verden som muligens behøver en krig. Eller kanskje det bare er den amerikanske presidenten som kjeder seg? Det er ellers stilig at presidenten ser ut, og oppfører seg, som Sarah Palin.

Legg ellers merke til Julia Dietze som gjør en strålende jobb som den velmenende nazisten.

4+

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad