9/11 og svulstig

Dette var en av filmene som tidligere i år ble Oscar-nominert i kategorien «Beste film». Hvorfor det?

Extremely Loud & Incredibly Close: Far og sønn har et utrolig nært forhold. De er verdens beste venner, og det kan se ut som guttungen ikke behøver andre å leke med. Den lykkelige familieidyllen skal snart ta slutt.

11. september 2001 går guttens far på et møte som finner sted i World Trade Center. Alle barna på skolen får lov å gå hjem tidlig denne dagen. Det har nemlig vært et angrep mot USA. Et fly har kræsja inn i en bygning. På vei hjem fra skolen, forsøker guttens far å ringe hjem. Han er innelåst i et rom i World Trade Center, men alt skal gå bra. Pappaen ringer hjem flere ganger, og for hver gang blir han mindre optimistisk. Når gutten tilsynelatende har kommet hjem, er pappaen død.

Gutten lytter til telefonsvareren og blir skremt. Når hans mor endelig kommer hjem fra jobb, er hans liv tilsynelatende ødelagt. Guttungen finner etter hvert en nøkkel. Er det et spor fra hans far? En jakt på å finne ut hvor nøkkelen er, har begynt, og vil egentlig ingen ende ta.

Dette er egentlig en rørende og brukbar ide for en enda bedre historie. Langs veien skjer det allikevel alt for mange langdryge øyeblikk som gjør at dette litt for ofte blir en svulstig affære. Filmen kunne muligens sluttet 20 minutt tidligere, og behold enda mer av verdigheten, men svulstighetens sti må traskes på til det uendelige.

Filmen er langtfra elendig. Den har definitivt sine øyeblikk, men det blir for mye av det gode, og derfor skal man ha ordentlig lyst på et noe langtekkelig drama om denne skal falle i smak.

Hvor hører ellers nøkkelen til, og får vi svaret? Jeppedi pepp, vi får svaret, og jeg syns svaret var ganske bra. Filmen har fått blandet mottagelse blant kritikere i både Norge og USA. Det vil den også få blant folket.

Thomas Horn spiller den nysgjerrige guttungen, og jeg er usikker på om jeg liker han. Dessuten er guttepjokken urealistisk og nesten irriterende smart av typen man bare ser på film. Tom Hanks og Sandra Bullock spiller foreldrene, mens galgode Max von Sydow spiller en eldre, mystisk herremann som ikke kan prate.

Den alltid gode John Goodman spiller en rolle som er så liten at det hadde vært bedre om han ikke var med i filmen på grunn av at man lengter etter flere scener med fyren.

Karakter 3+

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: SolveFriestad