Litt som peanøtter

Denne TV-serien er som en pose med peanøtter. I begynnelsen fordøyer man med glede, men etter hvert blir peanøttene fordøyd til tross for at man ikke egentlig vil ha mer. Men har man først begynt…

BIG LOVE  Sesong 5: Big Love ble til i 2006, og dette er den siste sesongen av HBOs fortelling om familien som driver med polygami. I løpet av fem sesonger har vi møtt en familie i Utah som har en litt spesiell hemmelighet. De bor i hvert sitt hus ved siden av hverandre i et rolig nabolag. På baksiden av disse tre husene, er det andre boller som bakes. Husene er slått sammen, og Bill er gift med disse tre kvinnene som bor i hvert sitt hus. Bill og Barb er ekteparet som alle vet om, men bare noen få vet om hans andre og tredje kone. Slik starter den første sesongen, og essensen blir etter hvert mormoner som sverger til polygami. I dagens USA finnes begge deler. Noen mormoner er for, mens andre er i mot flerkoneri.

BIG LOVE gir et detaljert innblikk i mormonenes liv. Den gir ikke minst et dypdykk inn i mormonenes kirke, og dets styre og stell. Noen må lede, og lederen Grant og hans sønn er egentlig bare maktsyke og generelt spinngalne. Bill er gift med søster/datter til de to, og fremstilles som Bills mest ustabile kone. Barb som er Bills offisielle skalkeskjul blant hans tre koner, er familiens lim. En godhjertet kone som utover i TV-serien, spør seg om hva hun egentlig vil med sitt liv. Marge er Bills yngste kone, men også den mest sprudlende. Egentlig hører hun ikke hjemme i dette usedvanlige ekteskapet, men har en unik evne til å tilpasse seg.

BIG LOVE er en sindig, sofistikert og lite frekk filmatisering. Den er svært seriøs, og til tider noe tung. Bill har sex med tre forskjellige, men det blir lagt mindre fokus på denne biten. I løpet av noen dager, bor Bill like mye hos alle. Den tar vel aldri noen sterke standpunkt for eller imot religion, tror jeg.

Bill Paxton spiller Bill, mens hans tre koner er Jeanne Tripplehorn, Chlöe Sevigny og Ginnifer Goodwin, hvor spesielt sistnevnte med sin væremåte, utstråling og sjarm, kunne smeltet det meste av is som eventuelt skulle dukke opp i helvete. Mormonene tror selvsagt at de kommer til himmelen, og når alt er slutt, skal de møtes der.

Selveste Harry Dean Stanton og Bruce Dern spiller to viktige roller hvor de får utfolde sine finurlige sider.

På planeten jorden er livet ikke like lett som det vil bli i paradis. Utfordringer, avsløringer, svik, løgn, drap, politikk og mye mer blir en del av både publikums og mormonenes hverdag.

Av og til har BIG LOVE fortjent en femmer, men av og til blir handlingen noe baktung, hvor de mest spennende hendelsene ikke alltid klarer å bygge opp forventningene. Allikevel har mye skjedd siden første sesong, og polygami-hemmeligheten kan ikke holdes hemmelig for alltid, og hva skjer når slikt kommer frem i lyset?

Jeg er tilfreds med å ha sett den ferdig, fornøyd med siste episode, men ønsker ikke å bestemme meg for om dette er en anbefaling til nye seere.

Karakter 4

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @Solve Friestad