Krig i Danmark

På kro Hvidsten i Danmark lesses to ekstra kasser med Thor pils inn på kjøkkenet. Året er 1941, og Danmark er okkupert av tyskere.hvid

HVIDSTENGRUPPEN: Kroen ligger på hovedvejen mellom Mariager og Randers, og har til tross for omstendighetene, mange gjester. Dette har blitt en samlingsplass for øltørste dansker, og samme kveld som Marius og Gudrun Fiil feirer sin sølvbryllupsdag med gode venner og familie, får de et tilbud.

Motstandsbevegelsen i Danmark (og England) spør om hjelp. De behøver et sted å droppe soldater og materiell som skal brukes til å bekjempe tyskerne. De behøver også lagringsplass og folk til å møte opp for å hente lasten. Ekteparet elsker sitt land, sier ja, og får med seg noen få gode venner og naboer til å hjelpe.

Tyskerne patruljerer området i tide og utide, og oppdraget som skal gjøres, er farlig og muligheten for å bli tatt er stor. Allikevel er det ingen dødsstraff for sabotasje.

I 1943 blir det forøvrig utsatt dødsstraff på alle som hjelper motstandsbevegelsen, og våre venner må spør seg selv om de ønsker å fortsette sitt farefulle arbeid. De velger å fortsette, men oddsene for å overleve i tilfelle noe går galt, minsker betraktelig.

I Norge har vi Max Manus. I Sverige har de Flammen & Citronen. Jeg snakker selvfølgelig om filmene, men også heltene. Nå har Danmark produsert filmen om sine helter under den 2. verdenskrig. Ikke uventet er det  en ekthet over både tone og skuespillerne som er med på å gjøre Hvidstengruppentil en god film som er en viktig del av skandinavisk krigshistorie.

Marius og Gudrun Fiil

En halvtimes informativ dokumentar har også fått plass på denne utgivelsen. Hvidsten Kro er fortsatt operativ. For mer info, sjekk kroens hjemmeside: http://www.hvidstenkro.dk/

 Karakter 5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @Solve Friestad

Support Scoopet @ Facebook: https://www.facebook.com/groups/scoopet/?fref=ts