Amazing Spider-man

–Ready or not, here I come, sier guttungen Peter Parker til sin far, og leken er i gang. Peter er sikkert god til å leite, men leken blir brått avbrutt da han oppdager  innbrudd på farens kontor. Foreldrene blir skremt, og pakker sakene for selv å leke gjemsel. Peter Parker blir plassert hos sin onkel og tante, og dette er siste gang han ser sine foreldre igjen. 

The Amazing Spider-Man: Peter Parker (Andrew Garfield) har blitt 17 år. Han bor fortsatt hos sin onkel og tante, og trives med det. Han er som ungdommer flest, men langtifra den mest populære gutten i klassen. Det finnes selvfølgelig en bølle som også lar Peter gjennomgå. Ikke fordi han skiller seg ut, men fordi han er et lett bytte for bøllen.

– Det er ikke normal oppførsel å sitte på hustaket i karnevaldrakt og spise kveldsmat mens dine venner venter på rommet.

Peter Parker er en oppvakt guttunge. En dag finner han temmelig hemmelige notater som hans far en gang gjemte hos Peters nye foreldre. Det viser seg at farens forskning var grunnen til at gjemselleken ble avbrutt som barn. Farens partner var Dr. Curt Connors, og han driver fortsatt med forskning. En dag sniker Peter seg inn på Connors forsøkslaboratorium for å snoke etter sannheten. Etter litt for mye snoking, blir Peter Parker bitt av en edderkopp fra laboratoriet. Etter dette blir hans sanser oppgradert og han begynner å klebe, og nå kan han henge opp ned og liker endatil sin tantes kjøttpudding.   – Nå tror jeg det er på tide å intensivere min kunnskap om edderkoppen, tenker Peter.

Connors og Parker blir etter hvert venner, og beundrer hverandres tankegang. Connors mangler det meste av sin høyre arm, og sammen med Peters far, forsket de på lem-generering, hvor håpet er at dette kan bli en realitet.

Samtidig lærer Peter Parker  flere fiffige edderkopptriks, slik at han etter hvert kunne fått gull i en hvilken som helst OL-øvelse, og kveldene går stort sett med til å stoppe småkriminelle handlinger fra øh…kriminelle menn, samtidig som han har blitt forelsket i den søte Gwen Stacy (Emma Stone). Uten å røpe mer om dette, har Parker blitt littegranne besatt av å jakte på en bestemt morder.

Connors sysler også med kveldsarbeid, og mer enn noe annet, kunne han tenkt seg at hans arm vokste ut igjen.

Peter Parker syr seg etter hvert et sinnsykt kult kostyme, og blir omsider omtalt som «Spider-Man» av både presse og politi. Politiet er svært interesserte i å få tak i denne lovløse urokråka, samtidig som byens største problem vil bli en gigantisk øgle, eller firfirsle om du vil. «The Lizard»er løs, og han er i forholdsvis dårlig humør, og det er også her jeg tenker at dette ikke blir en filmanbefaling til mine foreldre.

En hemmelighet har sin pris, og den er aldri gratis. Parkers liv har for lengst blitt snudd opp ned, og «Spiderman» påtar seg voksne oppgaver fra nå, og aldri har forbruket av spindelvev vært større.

Den første timen av filmen gir et trivelig scenario om hvordan Peter Parker ble den han er, hans forhold til jenta han er forelsket i, men også hvordan hans tilværelse på skole og hjem blir forandret. Etter dette er det virkelig duket for spenning og dramatikk.

Actionscener er det mange av. Noen er spektakulære, mens et par scener trekker ned. Jeg er usikker på om humoren som brukes i sloss-scenene var nødvendige. Men med 11-års aldersgrense blir filmen mindre dyster av slikt. Fem personer har allerede hvisket meg i øret at de syns dette er den beste Spider-Man-filmatiseringen av dem alle. Kanskje de har rett i det.

Martin Sheen og Sally Field spiller Peters tante og onkel, og skjemmer selvfølgelig ingen. Andrew Garfield (The Social Network) er en likande kar, og hans kjæreste spilles av Emma Stone. Hun er minst like god, og har tidligere spilt i bl.a. Superbad, Zombieland, Crazy, Stupid, Love og Barnepiken. Det er ellers verdt å merke seg at regissøren heter Mark Webb.

Karakter 4+

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no