På gyngende grunn

Et av flere spørsmål som blir stilt før Cristopher Nolans Batman-trilogi avsluttes, er om Bruce Wayne dør. Det begynte på nytt med Batman Begins i 2005, og fortsatte med The Dark Knight i 2008 og avsluttes med The Dark Knight Rises som foregår åtte år etter forrige film.

bat1

 

The Dark Knight RisesMan får knapt satt seg ned i godstolen før heseblesende action finner sted i et fly. Filmens største bølle har frivillig blitt tatt til fange, og løslates i spektakulære omgivelser over bakken. Bøllen kaller seg for Bane (Tom Hardy), og har både maske og røst som gir en skremmende fremtoning.

Ca. samtidig blir Bruce Wayne (Christian Bale) utsatt for et ran. Den mystiske kvinnen Selina (Anne Hathaway) stjeler et perlekjede fra Waynes safe, men får også med seg fingeravtrykk som hun selger videre til bøllen Bane. Bane har sett mange James Bond-filmer men også studert Bør Børson Jr., og selv om han ikke ønsker totalt herredømme, vil han drive med høyst ulovlig urokråkeri i Gotham City som får fatale følger for både Batman og byens innbyggere.

Bøllen Bane har et felles trekk med Bør Børson Jr., nemlig måten de står på. Selv om Børson focker opp stemningen med allsang, blir han bare en liten pusling i forhold til Batmans erkefiende.

Bøllen Bane har en gjennomtenkt plan som fungerer, og til tross for hjelp fra kattfaen Catwoman, er heller ikke hun til å stole på siden hun er like selvsentrert som pus på fire bein. Aldri før har Batman hatt så mange problem, og han er rett og slett på gyngende grunn.

Jeg liker bøllen Bane som hovedskurken i Gotham City. Det er helt okei at skurken er menneskelig. Dette er ingen film om superhelter, men heller om folk som har litt ekstra energi, eller bare har dibbedutter som de fleste av oss ikke har vett og midler til å bygge selv.

Filmen følger opp flere tråder fra de to forrige, og den er både intens og nervepirrende, samtidig som det heldigvis ikke er heseblesende action hele tiden. Det blir tid til personlige gjøremål og kjappe replikke. Stemningen i filmen er som å høre på en mørk låt med Stabbing Westward eller Porcupine Tree, og selve håndtverket er selvfølgelig upåklagelig.

Egentlig er jeg overrasket over hvor lite Batman er med i løpet av den lange spilletiden, og et kvarters mindre spilletid hadde ikke gjort noe.

Det er fortsatt rart at ingen av Waynes bekjente kjenner ham igjen med maske, men det er jo ingen grunn til irritasjon.

 

karakter6

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no