Connery in space

Ti år etter at Sean Connery var ferdig som den første offisielle James Bond, valgte han å spille inn en Science Fiction-film uten alt for mye fiction. Her er ingen aliens eller andre overnaturlige krek – bare en høyteknologisk fremtid i verdensrommet.

OUTLAND – 1981. Relansering Blu-ray. Connery ender opp som Marshall (politisjef) på Jupiters indre måne, hvor gruvekolonien Com-Am 27 er høyst operativ. Dette er egentlig en ganske fredelig plass med høy arbeidsmoral blant gruvearbeiderne.

outland-connery

Connery er opptatt av at hans sønn gjør leksene, og at han bruker tannregulering. Sønnen er rundt 12 år, og til tross for at han er ganske jordnær, har han aldri vært på jordkloden. Connerys kone får etter hvert nok av det flakkende nomadelivet, og bestemmer seg for å reise tilbake til jorden – en tur som tar et år. Connery syns dette er dumt, men velger å ikke bli med sin familie. En av de ansatte har nemlig blitt tullerusk, og få dager etter, skjer det samme igjen. Begge to utsetter seg selv for selvforskyldt selvmord.  Gruvearbeidernes formann tar dette med knusende ro, men Connery tror at det er ugler i potetmosen.

Årsaken viser seg å være et narkotisk stoff som gjør at gruvearbeiderne arbeider mer effektivt enn hva sunt er, og til slutt blir de tullerusk.

Hvem står bak smuglingen av stoffet, og hva kan Connery gjøre for å bedre forholdene? En ting er sikkert. Hverken de ansatte eller andre politifolk på Com-Am 27 er villige til å hjelpe, og to leiemordere er på vei.

Outland er en ganske okei film i dag og. Den ble produsert noen år etter både Alien og de to første Star Wars-filmene, men regissør og forfatter Peter Hyams har gjort en utsøkt jobb. Effektene er av og til gammeldags, men flere effekter er også imponerende når man  tenker på årstallet den ble produsert.

Oppgjøret mot slutten blir ikke like intenst som ønsket, og egentlig kunne Connery stoppet leiemorderne før de ankommer gruvekolonien. Og minst en person skulle blitt satt i arresten. Sånn sett er det flere logiske brister, men allikevel er Connery vel verdt å få med seg i Outland.

Regissør Hyams står også bak Capricorne one (1977), The Presidio (1988), Timecop (1994) og End of Days (1999), og har med andre ord, latt seg fascinere av fremtidsbaserte historier etter Outland.karakter4

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no