Fortsatt et mesterverk

I fjor var det 50 år siden Lawrence of Arabia fikk sin kinopremiere. Kanskje det er på tide å nyte et 50 år gammelt mesterverk som er nyrestaurert fra en annen nyrestaurering fra 1998. Da fikk tilbake sin opprinnelige lengde på 3 timer og 47 minutt.

LAWRENCE OF ARABIA (1962 – Blu-Ray) Dette er en av Steven Spielbergs største inspirasjoner som filmskaper, og regissør David Lean er samtidig Spielbergs kanskje største mentor og læremester.

Lawrence

T.E. Lawrence er ingen oppdiktet person. Han var en løyntnant for den Britiske hæren som i den 1. verdenskrig blir sendt fra Kairo til Arabia, hvor han blir vitne til hvordan araberne blir overvunnet av den tyrkiske hæren. Lawrence velger å kjempe for det arabiske folket, og et aldeles nydelig og spektakulært eventyr er i gang. Lawrence opparbeider seg både ærefrykt og respekt blant et folkeslag han egentlig ikke har noen erfaring med. Ørkenen er ellere et brutalt landskap for en engelskmann, og hvor mye svette, blod og ære er Lawrence og araberne villige til å ofre for friheten?

Riktignok har regissør David Lean og produsent Sam Spiegel (Som tidligere hadde arbeidet sammen med Broen over Kwai), tatt seg kunstneriske friheter, hvor spesielt historien om Lawrence blir kraftig omskrevet.

Spielberg uttaler på den interessante bonusdisken, at en slik omskrivning av historisk fakta var okei på 60-tallet, men at filmen trolig hadde fått mye kritikk for dette i dag.

Lawrence of Arabia er et mesterverk av dimensjoner. Både dybde og ikke minst bredde i filmens format er imponerende, hvor lange dvelende scener i ørkenen er som mektige portrett av steminig, form, farge og natur.  Og uten digitale hjelpemidler er det få filmer som pr. dags dato kan matche dette genuine håndtverket.

Denne filmen ble produsert i en tid da man måtte bruke ekte mennesker, ekte statister og hvor filmens handling ikke bare er lagt til ørkenen, men hvor filmen også har blitt produsert. Regissør David Lean hadde en plan på å filme Lawrence of Arabia i løpet av fem måneder, men det tok hele to år og tre måneder for å få filmen ferdig.

Lawrence of Arabia vant sju Oscar-statuetter, som er for få. Riktignok vant den for beste film i 1962, men klarere enn en luftspeiling i ørkenen, hadde Peter O´Toole fortjent en Oscar for beste hovedrolle. Han ble slått på målstreken av Gregory Peck (To Kill a Mockingbird).

Lawrence of Arabia vant ellers Oscar for Best Art Director, Cimematography, Editing, director, Sound og ikke minst til Maurice Jarres for Original Score. Filmmusikken har du trolig hørt mange ganger før.

Lawrence of Arabia er et sjeldent håndtverk som trolig få regissører ville vært kapable til å fått til i dag. Det er ekte, det er en eventyrlig historie, det er Peter O´Toole, Omar Sharif, Anthony Quinn, Alec Guinness og mange flere i et av verdens aller største og mest imponerende eventyr som noensinne har blitt til film. Jovisst har den sine feil, hvor koreografien ikke alltid er god nok, men dette ser man kun i de små og mer ubetydelige scenene, som foreksempel når Lawrence får seg en på trynet. Dette ødelegger allikevel ikke for filmens helhet, og for alt den står for – og er – i dag, fortjener den full pott.karakter6

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no