Bond out of shape

James Bond jakter en tjuv som har fått tak informasjon som klassifiseres som topp hemmelig. Om infoen havner i feil hender, vil flere hemmelige agenter dø. Etter en forrykende jakt, blir James Bond skutt av sine egne, og dør.

James Bond: SKYFALL: Bond (Daniel Craig) nyter sin død i et land hvor både basteskjørt og bongotrommer er populært. Han nyter også drikkekonkurranse og deler av klisjéen piker, vin og sang.

I London tror de at James Bond er død. M (Judy Dench) får store problem da det blir satt et stort spørsmåltegn til hennes rolle som sjef for MI6 . Er M for gammel, og er hun skyld i at klassifisert informasjon har havnet hos skurkene?

Samtidig er det noen som bærer nag til M, og MI6 sitt hovedkvarter blir sprengt i filler. Det er på tide for James Bond å bestille billett til London for å tilby sine tjenester. Problemet er at Bond er ute av form, og egentlig ikke i stand til å operere i feltet igjen.

Bilen til høyre ble brukt av Sean Connery i Operasjon Thunderball. Daniel Craig til venstre.

Dette ordner seg etter hvert, og Bond får møte Q, som denne gangen har kviser. En ung og smart guttepjokk som allikevel er gjerrig med sine dibbedutter. Det eneste Bond får meg seg denne gangen er en litt spesiell pistol og radiosender. – Ikke akkurat julaften, sier Bond, som godt kunne tenkt seg en eksplosiv penn. Kanskje Bond får med tid til å bruke fantasien, og sjekke ut om ikke skruer, spiker, dynamitt og haglpatroner også kan gjøre nytten?

Denne gangen er ikke fienden en nasjon, og fienden har knapt nok et navn. Fienden har et fjes, og M har møtt personen tidligere. Selv om han ikke ønsker totalt herredømme over jordkloden, har skurken flere gode kort på hånden. Skurken blir forresten spilt av Javier Bardem som jeg egentlig aldri har likt. Heller ikke mot Bond.

Ellers skal jeg ikke røpe så mye mer av handlingen.

Sam Mendes har regien denne gangen. Mendes er kjent for sitt stemningsfulle særpreg i sine filmer, og mine favoritter er Revolutionary Road, Road to Perdition og American Beauty. I Skyfall har også Mendes satt sitt preg på filmen. Ikke hele tiden, men av og til blir Skyfall en noe utypisk James Bond-film, som fungerer bra.

Dette gjør den 23. filmen med Bond mer troverdig og stilfull, og tilføyer mer sjel til karakteren og filmen Bond, hvor den følger opp tidligere filmer hvor Daniel Craig gikk «back to basis» med Bond. Det blir også et gjensyn med bilen som Sean Connery brukte i Operasjon Thunderball, og i den anledning kjører Bond selvfølgelig til Connerys hjemland; Skottland.

Sam Mendes bruker også denne gangen komponist Thomas Newman. Sjekk opp den fabelaktige filmmusikken som Newman leverte til de tre andre Mendes-filmene som jeg tidligere har nevnt.

 

karakter5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @Solve Friestad