Ikke bare flukt

I september 2012 var det tid for den norske filmen; Flukt. Da ga jeg den en femmer, og var samtidig ganske uenig med de fleste andre anmeldere. I dag lanseres filmen på Blu-ray/DVD, og valgte derfor å se den en gang til. Kunne jeg ta så feil? Nope, syns fortsatt Flukt har fortjent samme karakter. Her er kinoanmeldelsen.

flukt-1

FLUKT: Norge 1363. De som ikke har levd en god stund, husker nok lite fra denne tiden, men det var 10 år etter at svartedauen hadde utryddet ca. halve befolkningen. Ikke alt var bedre før. I 1363 manglet folk enda mer folkeskikk enn i dag. Svartedauen trekker også ned. I dag er det mer takt og tone i menigmanns oppførsel, men rasling med sabler og trangen til å herske og utøve makt, er cirka den samme. Sånn sett har ikke alt utviklet seg så voldsomt.

I Flukt blir en familie ranet av røvergjengen som har Dagmar (Ingrid Bolsø Berdal) som sjef. Likestillingsombudet hadde jublet høyt over dette, og i 1363 var det nok få kvinner som hadde samme rang som Dagmar.

Dagmar viser seg tilliten verdig, da hun er en ordentlig «bad ass». 19 år gamle Signe og hennes yngre bror gjemmer seg i en kjerre mens de ser foreldrene bli drept. Broren forsøker etter hvert å flukte, men blir drept av Dagmars armbrøst. Altså en ganske kald kjerring, dette her.

Signe blir røverbandens fange, og bundet godt fast til et bjørketre, hvor planen er å bruke henne til avl. Utenom Dagmar, består banden av et knippe med hardbarka menn. En yngre jentunge er også i leiren, og er trolig Dagmars datter. Jentungen får sympati med Signe, og i steden for å kontakte barnevernet, befrir hun Signe, og deretter rettferdiggjøres filmens tittel.

flukt-inni

Flukt er en flott film på mange måter. Bruk av musikk er meget bra, og nesten unorsk. Casting og foto er også upåklagelig. Når disse tingene kombineres med mektig norsk natur, blir dette en underholdende affære.

Flukt er heller ikke bare flukt. Filmens handling er bra og har en fin nerve. Den byr på flotte bilder av fjell, og ikke minst stemningsfulle bilder fra et hver old school black metal-bands våte drøm; nemlig skogen.

Landskapet ser kaldt ut, og spesielt Berdal ser ut som hun fryser i store deler av filmen. Det kler henne personlighet godt. Hun har også en grunn til å være bitter og kald, som filmen etter hvert gir en forklaring på.

Flukt er en våggal film som tør å stå løpet ut, og det er imponerende nok i seg selv. Hvorfor ikke produsere en prequel til filmen og vise mer av Dagmars fortid, hvor hun fremstår som et menneske vi ønsker vel?

Bolsø Berdal er født 2. mars 1980 i Inderøy, Nord-Trøndelag, Norge. Hun gikk ut fra Teaterhøgskolen i 2004, hvorpå hun ble ansatt på Det Norske Teatret. Hun ble «årets debutant» i 2005, og i 2006 vant hun Amandaprisen for sin hovedrolle i trilleren Fritt Vilt.

De 3 beste filmene med Ingrid Bolsø Berdal:

Sønner (06), Fritt Vilt 2 (08) og Flukt (12).

Svik (09) er definitivt den verste, og Gymnaslærer Pedersen (05) på god 2. plass.

 

 karakter5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: SolveFriestad