Ølsmaking 1. februar

Fredag 1. februar 2013 var det tid for ølsmaking av 10 ølsorter for firmaet Maskinering & Sveiseservice på Jæren Hotell, Bryne. De aller fleste blant de 13 oppdaget fort at øl var så mye mer enn en ordinær tørsteslukker.

ØLSMAKING: Samme dag kunne man også lese i en storbyavis om et av kveldens utvalgte øl som fikk terningkast 6. Anchor Breweri er et amerikansk bryggeri fra San Francisco, California, som var tidlig ute da den amerikanske mikrobryggerirevolusjonen startet. Dette kan vi vel takke president Jimmy Carter for, da han i 1979 opphevet forbudet mot hjemmebrygging av øl.

Ellers er det verdt å nevne (syns jeg) storbyavisens festligste kommentar. Om Miller Geniune Draft blir det skrevet at dette er et produksjonsteknisk mesterverk da det er meget vanskelig å brygge noe som smaker så lite. Man blir anbefalt å heller bruke iskaldt springvann og tilsette to dråper med øl selv.

Kveldens 10 utvalgte øl.

 

Kveldens deltagere fra Maskinering & Sveiseservice var eller svært interesserte i både ølsorter, sjanger og brygging.

Selv syns jeg det er interessant å se hvor stor forskjell det er på smak. Dette har også med hva man er ,eller blir, vant med. For min del husker jeg at en udefinerbar øl som Duchesse de Bourgogne var vanskelig å like de første gangene. Kommentarene lot heller ikke vente på seg denne kvelden. Dette er ikke øl, mener noen. Det er brygget som øl, men sjangermessig er den ganske vinøs og fruktig, så det er enkelt å forstå  påstandene om at det ikke er et øl. En forholdsvis ordinær India Pale Ale var heller ingen favoritt de første gangene, da den bittre humlesmaken var et problem.  Men det har forandret seg nå.

Blant kveldens utvalgte øl ble både poløl og butikkøl presentert. Tre typer fra Stavanger-bryggeriet Lervig Aktiebryggeri, to fra Grimstadbryggeriet Nøgne Ø, amerikanske Anchor Porter, en herlighet fra det danske bryggeriet Hornbeer, og tre forskjellige sorter fra Belgia.

Det er ellers verdt å nevne at alle ølsortene ble skamrost av noen og slaktet av andre. Det betyr selvfølgelig at ølene som har fått minst poeng, slett ikke er dårligere enn ølene som fikk flest poeng. Sjanger spiller også en vesentlig rolle.

Deltagerne satte karakter på hver enkelt øl, hvor karakterskalaen gikk fra 1-10, hvor det i parantes står den laveste og høyeste karakteren som ble gitt for hver enkelt øl.

Her er kveldens fasit.

  • Hornbeer          Caribbean Rum Stout – 11%     (1-10)      46 poeng
  • Tilquin              Oude Gueuze – 6%                    (0-10)      47 poeng
  • Nøgne Ø           Wit – 4,5%                                   (0-8)       52 poeng
  • Lervig                Galaxy IPA – 6,5%                     (1-8)       55 poeng
  • Lervig                Lucky Jack – 4,7%                     (2-8)        56 poeng
  • Verhaeghe        D. De Bourgogne – 6,2%           (1-10)      67 poeng
  • Lervig                Hoppy Joe– 4,7%                       (2-9)        68 poeng
  • Rochefort          Trappistes R. 10 – 11,3%          (1-10)       70 poeng
  • Nøgne Ø            Saison – 6,5%                            (2-9)        76 poeng
  • Anchor               Porter – 5,6%                             (1-10)      81 poeng

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Siste oppdateringer på Facebook? 

Mer om øl 1

Mer om øl 2