Barnas favoritter

Selv om det er Disney/Pixar som står bak flere av de største produksjonene for barn, står katalogen med SF Norges; Barnas Favoritter, bak mye av hverdagsunderholdningen for de minste.

babar inni

BABAR og eventyrene til BadouDandy Andy. Babar er blant favorittene til husets lille datter som nærmer seg 3 år. Denne filmen inneholder seks episoder med elefantungen Badou og hans venner, hvor det faktisk er Badous far som heter Babar.

Babar er  trygg og god underholdning for de minste, og har et bedagelig tempo. Selv om det ikke er noen skurker i Babar, er det krokodillen Dilbert som er historiens slemmeste skapning.

I episoden Sebraangrep blir sebraen Samadi lei seg fordi en bok har blitt stjålet. Boken inneholder fortellinger hvor det sies at krokodillene er redde for sebraer. Dette liker selvfølgelig ikke Dilbert, og han blir kjapt mistenkt for tyveriet.

Moralen her er å ikke anklage noen før mann er sikker, og det viser seg at Dilbert er uskyldig. Fortellingen med Babar blir aldri svulstig og overtydelig rettferdighet, men viser heller hvordan mann skal oppføre seg. Babar er et godt valg for småbarnsforeldre, og har blitt vist på TV 2. Spilletid: 70. minutt. Elefanten Babar er ellers en fransk animasjonsserie som bygger på en kjent barnebok som først ble publisert i 1931.

 

RORRI RACERBILRett og slett best.rorry racer

Det kan godt være at dette er en idé som har dukket opp etter at Disneys Biler ble produsert, men det er allikevel god underholdning for småsneipene.

Rorri er en ambisiøs racerbil som bruker dagene på og rundt en racerbane. Sammen med sine venner blir Rorri usikker på egen innsats i en av episodene. Han yter rett og slett ikke godt nok, og klarer ikke å slå sin egen banerekord. Mens noen av de andre bilene oppmuntrer Rorri til å forsøke igjen, er det andre som gjør ham mer usikker.

Denne britiske animasjonsserie er kul og ufarlig underholdning som i tide og utide blir vist på NRK Super. Filmen har en spilletid på 50 minutt, og byr på episodene: Rett og slett best, Gode manerer, vill vest på sølvstripa, Blikkboks har hjemlengsel, Høyteknologisk overbelastning. 

 

LILLE CHARLEY BJØRNEr du der, Lille Charley Bjørn?charlie bjørn

Det er ikke mange ord som blir sagt av Charley Bjørn. Faktisk sier han ingenting. Da er det godt å ha en venn, som i dette tilfellet er fortellerstemmen. Denne vennen (som er en voksen mann), forteller Charley hva han skal gjøre om det går litt i motbakke, og er også en kløpper til oppmuntring. Dette er en ganske fantasifull Bjørn som sammen med sine venner, utforsker deres verden på en barnlig måte.

Charley Bjørn er en britisk animasjonsserie som inneholder disse episodene. Charley er popstjerne, Charley spiller basketball, Store, lille Charley, Karoline ku er hest, Charley tegner, Mini har bursdag og bonusepisoden Charley på cirkus. Markus Tønseth er stemmen bak Charlie Bjørn. Tønseth spiller også pappa til Karsten i Karsten og Petra-filmene. Spilletid: 50 minutt.

 

THOMAS OG VENNENE HANSKnirke Cranky.thomas knirke

Dette er en velkjent animasjonsserie som i nyere tid har fått en oppdatering i form av mer nymotens animasjon. Lokomotivet Thomas var en av karakterene i en britisk bokserie som ble kalt for The Railway Series, hvor han første gang ble presentert i den andre boken som kom ut i 1946.  Thomas og vennene hans ble første gang animert i 1979.

Et kjennetegn med denne serien er at Thomas av og til føler seg for liten. Han er ikke lokomotivet som er størst, men er en av dem som har mest omtanke for andre, og som er mer ambisiøs enn hva størrelsen tilsier.

Episoder: Knirke-Cranky, Rødmende rosa, Dobbelt trøbbel, Morgenfuglen, Sjef for en dag. Spilletid: 50 minutt.

 

PEPPA GRISBobler.peppa gris

Denne har jeg sansen for, og igjen snakker vi om en britisk produksjon.  Peppa Gris ser ganske enkel ut, og er ikke hysterisk morsom, men heller lun. Man mistenker ikke skaperne å ha røykt sokkene før de produserte serien, men allikevel har den sine finurligheter. Det mest sjarmerende er kanskje at alle familiene vi møter, bor på en bakketopp. Noe som ser meget upraktisk ut, men det er her alle bor, hvor de parkerer i en bakke som er nesten 90 grader. Peppas familie består av mor og far, og lillebror Georg, og det er familien hun bruker mest tid sammen med.

Jeg har også lagt merke til den gode norske oversettelsen, hvor både ungene og de voksne, passer bra til bildene.

Peppa Gris ble til i 2004, og denne utgivelsen inneholder følgende episoder. Bobler, Teddys landtur, Emily Elefant, Pollys ferie, Georgs venn, Mysterier, Tidevannskulper!, En stormfull høstdag, Tidskapselen, Herr Fugleskremsel, Båtdammen og Gjenvinning.

Spilletiden er på 60 minutt.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad