Justice for all

Fra sine tidligste dager ble det amerikanske demokratiet truet av indre strid om slavespørsmålet. Kunne en regjering av folket, forenes mot slaveriet? 

LINCOLN: Et hvert forsøk mot kompromi feilet mellom sørstatenes slaveri og det frie nord, og debatten ble mer voldsom. 11 delstater i syd brøt ut av unionen, og borgerkrigen startet 12. april 1861 og varte frem til 9. april 1865.

Steven Spielberg står bak denne storslåtte, men sindige produksjonen som handler om en av USAs viktigste presidenter. Abraham Lincoln var folkets mann. Han hadde alltid en røverhistorie på lur, og hans største ønske var å avskaffe slaveriet med å innføre det 13. grunnlovstillegg (som spesifikt forbyr slaveri). Lett skulle det ikke bli, og med en blodig borgerkrig i landet, var det også viktig å få gjennomført dette forslaget før krigen faktisk tok slutt.

lincoln inni

Dette skapte mye liv og røre i representantenes hus (kongressen), og der hvor de fleste republikanere skulle stemme for, var demokratene stort sett av en helt annen formening. De ønsket ikke å avskaffe slaveriet. Temperaturen i kongressen var den gang like heftig og fjollete som det britiske parlamentet faktisk holder på i dag.

Abraham Lincoln fremstilles som en svært veltalende og sympatisk mann som ønsket rettferdighet og likhet for alle.

LINCOLN er en uhyre interessant film. Steven Spielberg har ellers valgt å la dialog være viktigere enn visuelle effekter denne gangen. Ikke uventet er det et solid og godt håndtverk som venter publikum som faktisk ikke fikk sett denne på kino.

Jeg er i utgangspunktet over gjennomsnittet interessert i den amerikanske borgerkrigens historie, og de som er akkurat det, vil storkose seg. De som forventer en actionfilm med høyt tempo og mange slagscener vil bli skuffet. Filmen varer i over 2,5 timer, men tiden går fort for de historieinteresserte. Filmen avslutter forresten med at Abraham Lincoln takker ja til å bli med på teater.

– Jeg ønsker å få gjennomslag for det 13. lovforslaget for millioner av afroamerikanere som er i lenke i dag, og for millioner av afroamerikanere som kommer til å bli født i ettertid.

Abraham Lincoln

Daniel Day-Lewis vant fortjent en Oscar-statuett for beste mannlige hovedrolle, men det er mange skuespillere som fortjener skryt. Tommy Lee Jones og Sally Field ble  nominert for sine tolkninger, men vant ikke. Ellers er det knallgode skuespillere og prestasjoner fra både John Hawkes, David Strathairn og ikke minst den stilige James Spader.

LINCOLN er mest av alt en historie om amerikansk historie, om en historisk president som virkelig var en spe begynnelse på et bedre liv for alle afroamerikanerne i dag. Jeg sier spe begynnelse, for det var først i 1964 at det ved lov ble forbudt med raseskille (rasediskriminering) i USA, som ville si at afroamerikanerne ikke lenger behøvede å sitte på egne soner på restauranter, skoler, busser og mange andre steder.

 karakter5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

 

 

Legg igjen en kommentar