Visuell filmkunst

Regissør Ang Lee har gjort stor suksess med Historien om PI, og dette er et av de fineste visuelle kunstverk jeg noensinne har sett.

life of PI

HISTORIEN OM PI: Pi Patel blir oppsøkt av en forfatter som ønsker å skrive bok, hvor det ryktes at Patel har en spektakulær historie som handler om hans liv. PI lar seg ikke be to ganger, og en historie som er alt for eventyrlig til å være sann, blir fortalt.

Etter et skipsbrud, er PI en av få som overlever. Han klarer å komme seg ombord på en livbåt. I båten er det en zebra og en sjimpanse, og sjansene for å overleve er små. Livbåten er forholdsvis stor, og plutselig viser det seg at det også finnes en fjerde passasjer. En stor og fryktinngytende bengalsk tiger har gjemt seg under presenningen.

 

HISTORIEN OM PI forteller en usedvanlig eventyrlig historie om Pi Patel og hans ferd på det åpne hav. Historien bygger på den bestselgende romanen av Yann Martel, og Ang Lees visuelle filmkunst blir til en helt spesiell opplevelse.

Selve historien er fengende nok, men kombinert med trolldom både foran og bak kamera, er dette et must. Dyrene i filmen ser autentiske og levende ut, men det er stort sett CGI-effekter. Skuespiller Suraj Sharma var aldri i nærheten av en tiger under innspillingen.

Filmen byr også på mange øyeblikk som nesten kan kategoriseres som religiøse, men om man har et åpent sinn, er det fullt mulig å tolke historien på to måter. De som ønsker det kan tolke dette som religiøs propaganda, mens andre igjen kan tenke at dette slett ikke har med religion å gjøre. Med andre ord kan hver enkelt selv bestemme om filmen forteller om at det finnes en Gud eller ikke. Alt i alt er dette noe av det beste synet man kan gi til såre øyne, og innimellom flotte bilder og fine øyeblikk, finnes det nok av spektakulære øyeblikk som i tillegg gjør dette til en spennende film. Kanskje litt lang?

 

Ang Lee har tidligere regissert Fornuft og følelser, The Ice Storm, Snikende tiger, skjult drage, Hulken, Brokeback Mountain, Ride with the Devil, hvor sistnevnte huskes best for de kjipe løskruttlydene i skuddscenene som var like intense som en leketøyspistol.

Karakter 5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no