Gøyalt actionepos

Arnold Schwarzenegger har ikke spilt hovedrollen i film siden Terminator 3 fra 2003. Er det realistisk å ha høye forventninger?

THE LAST STAND: Vel, du han ha det nå, for jeg har sett filmen. Mine forventninger var sånn passe, men så allikevel frem til å se Schwarzenegger in action igjen. Og hvilken kvikk, vital og gøyal actionfilm det har blitt.

Ray Owens (Schwarzenegger) er for tiden sheriff i den småtrivelige grensebyen Sommerton Junction. Det passer ham bra. Spesielt siden han tidligere var en høyt aktet politi med skills i Los Angeles som hadde en mye tøffere hverdag da._MG_5016.CR2

På en spesielt døsig dag i byen, dukker Burrell (Peter Stormare) opp. Han utgir seg for å være trailersjåfør, men vår sheriff aner ugler i potetmosen. Riktignok blir det kveld før det blir bekreftet at Burrells kjøretøy er i orden, og Sommerton blir igjen en by uten bekymringer.

Den alltid gode Forest Whitaker er FBI-agenten John Bannister som er i Las Vegas for å frakte den mektige narkobaronen Cortez fra A til B. Selv om dette skal gjøres i stillhet, blir transporten angrepet med tung skyts, og på spektakulært vis, slipper Cortez unna. Hvem har sladret?

Cortez setter seg i en ZR1 som påstås å ha 1000 hestekrefter, og med et gissel på slep, skal han forsøke å komme seg over grensen til Mexico. Det er langt å kjøre,  men Cortez er en mester på backup-planer. FBI aner ikke hvor han har tenkt å krysse grensen, men arbeider iherdig for å løse dette mysteriet.

En sta bonde (Harry Dean Stanton) blir drept i Sommerton Junction. Hvorfor det? Burrell og hans menn står bak drapet, men hva pønsker de på?

Samtidig er Cortez på fire hjul og bånn gass, på vei mot sheriff Owens by. Det kan umulig være noen god idé, og selv om Burrell oppfører seg som en cowboy, er det allikevel Owens som er sheriffen i byen.

Det er ingen vits å si mer om handlingen i denne, fordi denne vil bli en publikumsfavoritt som også vil selge flere billetter på grunn av sitt rykte.

 

THE LAST STAND har massevis med barsk action som på grunn av humoristiske sidesprang aldri blir for voldsom og spekulativ. Innimellom gode actionsekvenser blir det også tid til noen nødvendige pustepauser.

Schwarzenegger er mye bedre enn forventet, og hans karakter som sheriff Owens er både human og sympatisk. Han er ingen bajass i en verden av helter, men heller en pliktoppfyllende sheriff som er tro mot seg selv og jobben. Kall ham gjerne en litt mer humoristisk utgave av Sylvester Stallones rolle i svingode Cop Land fra 1997.

Om man ønsker, finnes det selvfølgelig noen usannsynligheter, men det kunne vært så mye verre. Personlig syns jeg at dette er en femmer, og at kritikere som ikke klarer å se underholdningsverdien i denne, bør sjekke pulsen og humøret.

 

 karakter5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no