På godt og ondt i oz

Da Sam Raimi lanserte The Evil Dead i 1981, var det ingen som tenkte seg at han skulle lage film for Disney. Vel, nå har han det.

OZ THE GREAT AND POWERFUL. Dette er et ganske ambisiøst prosjekt. Amerikanerne har siden 1939 elsket Trollmannen fra OZ, og en nyinnspilling av filmen ville vært et enda mer våggalt prosjekt. Dette er en prequel som gir oss historien om hva som skjedde før historien i  Trollmannen fra OZ

oz great

Det er alltid et dårlig tegn når du i en luftballongflukt, oppdager at de som jager deg, løper i motsat retning. Dette får magikeren OZ erfare. Etter at han har tråkket i salaten, blir han nødt til å flykte fra sitt eget circus, og en tornado fører ham til et fargerikt sted som også heter OZ. Det møter han den ultrasøte heksen Theodora.

Folkene i OZ har lenge ventet på at en trollmann skal befri landet fra en ond heks, og i spådommene kan det se ut som vår mann er den etterlengtede trolllmannen. Han er egentlig ikke det, men avslører bare denne hemmeligheten til en pratende apekatt.

OZ blir ført til Emerald City, hvor en plan mot den onde heksa Glinda skal klekkes ut. Selv om OZ er en kapabel magiker, er han langtfra noen trollmann. En lovnad om gull og et godt liv med Glinda, gjør at han drar for å knekke tryllestaven til den onde heksa. Enkelt vil det ikke bli, og selv om dette er en ukjent verden  for magikeren, vil han snart oppdaget at intriger, svik og elendighet er tilstedeværende i OZ.

OZ THE GREAT AND POWERFUL er en rar film. Den starter veldig bra, hvor noe av det mest brilliante er at filmen er i sort/hvit før magikeren kommer til OZ. Derfra og ut blir det et fargerikt skue med mange finurlige karakterer og bilder.

Filmen har mange spektakulære scener. Den er proppfull med kontraster i form av de forskjellige karakterene vi møter i OZ, men også farger og handlingsforløpet viser seg å ha få grenser. Kjemien og kontrasten mellom Mila Kunis, Rachel Weisz og Michelle Williams er utvilsomt med på å gjøre filmen mer interessant. Kanskje dette er et viktiger element for filmen, enn selve effektene.

6

Av og til vil denne filmen passe best for barna, mens den etter hvert vil appellere mer til de voksne. Jeg er litt i tvil, men det kan være at den til syvende og sist ikke vil appellere noe spesielt til noen målgruppe. Den blir ganske skummel etterhvert, og som voksen var det vanskelig å få noen spesielle gode følelser for filmen.

På grunn av effektiv 3D, godt håndtverk, og tidvis engasjerende øyeblikk, får denne en firer. Om underholdningsverdien alene strekker seg så langt, er usikkert.

På 2000-tallet har forresten Sam Raimi blitt en suksessfull regissør som kan skilte med Spider-Man 1-3, men også Drag me to Hell og The Gift. På 90-tallet laget han også mye interessant. A Simple Plan, The Quick and the Dead og Army of Darkness, som egentlig var det tredje kapittelet i The Evil Dead-serien. I løpet av året vil forresten en nyinnspilling av The Evil Dead bli satt opp på kino, hvor det skiltes med «The most terrifying film you will ever ezperience».
karakter4

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad