Snurt unge til ti høns

Lucas (Mads Mikkelsen) arbeider i en barnehage. Lucas liker også å gå på jakt med sine venner hvor en av dem har datteren i Lucas sin barnehage.

jagten

JAKTEN: Datteren og Lucas er så pass gode venner at han gjerne følger jentungen hjem fra jobb. Jentungen er svært glad i Lucas. Faktisk så glad at hun lager presang til Lucas og gir ham et kyss på munnen. Lucas syns at det blir ubehagelig, og takker høflig nei til gaven. Kysset har han allerede fått, så det får bare være.

Jentungen blir både såret og lei seg da hun får gaven i retur, og forholdsvis ubevisst, lyver hun og sier at Lucas ga henne en gave, men at hun ikke ville ha den.

Lucas blir stemplet som pedofil, hvor det spres et rykte om at han har vist tissen til kameratens jentunge. Snart opplever han sitt livs nedtur, hvor hans venner, slekt og arbeidskollegaer forrakter ham. Lucas har ikke gjort noe galt, men det er bare han som vet det.

JAKTEN bygger ikke på en sann historie, men den er inspirert av en hendelse i Danmark og av hendelsen i Bjugn (Tettsted ca. 5 mil nordvest for Trondheim) i 1992. Filmskaper Thomas Vinterberg har også sagt at han ikke tar noen standpunkt i lignende saker, men at han heller ønsker å fortelle en frittstående historie om dette svært følsomme temaet.

JAKTEN er kvalitet som igjen viser at danskene kan fortelle god film. Alt ser og føles helt naturlig, og en av filmens største styrker, er at man kan forstå begge sider. Man forstår frustrasjonen og helvete som Lucas står midt oppi. Samtidig forstår man også bygdens innbyggere, datterens foreldre og Lucas arbeidskollegaer i barnehagen. De tror jo på jentungen, og om det hadde vært sant…hvordan ville du reagert?

Alt i alt er dette en film som anbefales, hvor publikum blir både rørt og engasjert, og ikke minst så får vi to sider av samme sak, hvor ingen egentlig er skurker. Mikkelsen er ellers et funn til akkurat denne rollen.karakter5

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad