Intervju: Leper Messiah

I anledning en kommende livekonsert, sendte Scoopet  noen spørsmål på mail til Vidar Edland, som påpeker at de ikke enda har fått ordentlige bilder av bandet. 

Leper Messiah - live 2013
Leper Messiah – live 2013

 

INTERVJU LEPER MESSIAH: Som Edland selv har uttalt. – Leper Messiah består av fire «unge» håpefulle bergensere, dog halvparten er opprinnelig fra Rogaland. Åndelig sett stammer vi fra tidlig 70-tall. Selv føler jeg at leserne vil ha et behov for å vite litt mer om Leper Messiah, da jeg selv er litt usikker.

– Er det slik at dere er et coverband av 70-tallets David Bowie, og hvor lenge har dere holdt på?

– Leper Messiah ble etablert vinteren 2011-2012, og vi er teknisk sett et Ziggy Stardust tribute-band, altså et band som søker å gjenskape magien og gleden ved David Bowie’s Ziggy-prosjekt fra tidlig 70-tallet. Ziggy Stardust and the Spiders From Mars var et slags band inni bandet, et teaterrock-konsept gjennom hvis David Bowie fortalte sine historier om frelsere fra rommet. 

– Har dere vokst opp med Bowies 70-talls glam, eller er det glam rock generelt som fenger dere?

– Bandmedlemmene har ganske ulike musikkbakgrunn, men felles er at alle liker god 70-tallsrock. At vi landet på nettopp glamrock skyldes at undertegnede fikk den gode idéen om at et rockeband med fjollete kostymer og glad musikk hadde vært morsomt å gjøre. At undertegnede også er mer enn gjennomsnittlig interessert i David Bowies musikk var nok en viktig medvirkende faktor.

– Var det naturlig å covre Bowie, eller var det også andre artister som ble nevnt før avgjørelsen om å starte opp band, ble tatt?

– Leper Messiah ble etablert spesifikt for å gjenskape Ziggy Stardust – for å løfte en gammel helt frem i dagens lys. Bowie/Ziggy var altså satt fra første stund. Men vi er ikke bundet utelukkende til Bowies musikk, det viktigste er å gjøre gøy musikk som fenger og gleder. 

 

 

Ziggy-karakteren har ingen skrupler med å gjøre coverlåter, så på lørdag blir det rock for enhver smak

 

 

 

– Er det bare Bowie-låter (Ziggy Stardust) som blir spilt på lørdag?

– Nei, vi kommer til å spille et knippe andre, kanskje mer kjente ting også. Vi er bevisst på at dog Ziggy-karakteren er viktig i 70-tallets musikkhistorie, så er det ikke nødvendigvis alle som kjenner fyren i dag. Derfor vil vi i tillegg til å presentere klassisk Bowie-materiale også gjøre krumspring til andre deler av 70-tallet, samt også til 50- og 80-tallet. Ziggy-karakteren har ingen skrupler med å gjøre coverlåter, så på lørdag blir det rock for enhver smak; vi prøver generelt å se an publikum og musikktradisjonen på de stedene vi spiller, så det kan hende det til og med blir et lokalt innslag (sa han lurt)…

– Hva ville David Bowie sagt om Leper Messiah om han var blant publikum?

– Ha ha… David Bowie er en gretten særing, som i tillegg har fått Ziggy-karakteren sin oppi halsen, så det er fare for at Herr Bowie ville vært noe kjølig til Leper Messiah-prosjektet. Men det er hans problem, ikke vårt!

 

Vi tilnærmer oss materialet slik som en teatergruppe tilnærmer seg et stykke…

 

 

– Hva slags ambisjoner har dere fremover?

– Nå i høst skal vi skrive noen egne låter for å utvide vårt repertoar – med tiden er planen å ta skrittet bort fra Ziggy-prosjektet og gjøre egne ting. Videre er planen å gå kompaniskap med diverse venneband for å gjennomføre konserter og turneer sammen – Norge er et kostbart og krøkete land å turnere i, så det kan svare seg å alliere seg med andre. Litt lenger frem i tid så lurer vi på å ta Ziggy tilbake til hjemlandet England, det hadde blitt stort! 

– Hvor stort marked er det for et coverband av deres kaliber?

– I Norge er markedet noe begrenset. Særlig på Vestlandet regjerer en oppfatting om at band som spiller andres musikk er kunstnerisk falitt. Dette er selvsagt en latterlig påstand da alle rockehelter gjennom tidene har covret låter, og flere av dem – som David Bowie for eksempel – begynte sine karrierer i tributeband. Vi tenker å stå en slik kritikk midt imot og løfte frem gamle helter i dagens noe gjørmete popmusikk så lenge vi føler for det. Når vi har lyst til å gjør noe annet så gjør vi det. I utlandet, særlig i Tyskland og England, er Bowie-feberen fremdeles sterk og coverband generelt gjør det bra i disse landene. To be continued… 

– Tenker dere på formidle låtene så identisk som mulig, eller er det rom for utskeielser i forhold til originalen?

– Vi har ingen ambisjoner om å kopiere originalartistene – det ville nok blitt ganske kjedelig og sikkert aldri så lite pinlig. Nei, vi tilnærmer oss materialet slik som en teatergruppe tilnærmer seg et stykke; vi tolker og endrer musikken og utrykket for å gjøre prosjektet relevant for oss og publikum, samtidig som vi prøver å bevare genialiteten i originalmaterialet. De som vil se de originale oppsettinger av Ziggy Stardust-eposet finner dette lett tilgjengelig på nett (og, la meg legge til, det er vel verdt et gjensyn!).

– Forsøker vokalisten å synge/være lik Ziggy Stardust på scenen – altså, har dere studert gamle livekonserter for å få inspirasjon?

– Vi har selvsagt studert originalen for inspirasjon, uten at vi føler oss bundet til det. Vår fremførelse er vår, til dere.

– Hva er din (gjerne bandets) favorittlåter/plate med Bowie?

– Bowies katalog er lang, omfattende og svært variert, så favoritter pleier å variere med årstiden og humøret. Av platene vi henter musikk fra, så er kanskje Hunky Dory fra 1971 favorittplaten, mens Suffragette City (fra The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars) er en personlig favorittlåt.

– Er det vanskelig å bestemme hvilke låter som skal øves inn før livespilling?

– Nei, ikke egentlig. Sånn bortsett fra at vi alltid har en diskusjon om hva vi tror det lokale publikums smak er, så er låtvalg ganske enkelt. Vi velger ut de låtene vi liker best akkurat da på øving, og det kan forandre seg fra sesong til sesong.

– Hva kan folk forvente av lyd, visuelle virkemidler og fascinerende øyeblikk på konsert med Leper Messiah?

– Glad 70-tallsrock uten for mye fjas er vel en god beskrivelse – vårt turnémotto er Raw Real Rock. Kostymer er en viktig ingrediens i glamrock, særlig vokalistens, så det vil nok bli et skue for øye. Ziggy er en pen mann, med en aldri så liten gladhomoerotisk twist – sånt blir det moro av! Til slutt så vil jeg nevne at vi har verdens beste publikum, en gjeng gærninger som er grunn alene til å komme og oppleve – dette er folk som får til og med mini-gigs til å virke store, og her kan forventes dansing, headbanging til viserock, fistpumping, allsang, og liv – vår publikum svikter aldri, og vi elsker dem!

Takk fra Ziggy & Co!

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad