Frk. Fryd

Ukens Rogalands-band er Frk. Fryd fra Stavanger som har hektiske dager. Tidligere i uken ble låten «Blod og Honning», Ukens Urørt. Denne låten har de også laget musikkvideo av. Blant andre nyheter ble det også annonsert at jentebandet blir med Ida Maria på turné i Oslo, Stavanger, Tromsø og Bergen. 

frk-fryd-inni

FRK. FRYD. På grunn av mange jern i ilden for tiden, måtte Scoopet.net spør et par ekstra spørsmål som er utenom standard for Lyden av Rogaland-spalten. Embla Heskestad Jagdum gir deg svarene du alltid har lurt på.

Gratulerer med supportjobb for Ida Maria. Er dere fan av henne?

– Om vi er fan av Ida Maria? JA. Hun er ei rå dame, og vi elsker musikken hennes.  Vi har spilt support for henne for ca. 2 år siden, og vi gleder oss til å gjøre dette igjen.

– Nye lyttere vil kanskje lure på hvorfor dere synger på østlandsdialekt, når dere er fra Stavanger. Noen forklaring på dette?

– Haha, dette spørsmålet får vi ofte. Alle er fra Stavanger, og grunnen til at vi synger på østlandsk er fordi vokalisten vår Caroline snakker østlandsk, og det ville dermed blitt merkelig om hun prøvde å synge på siddis-språket. (For å oppklare dette enda mer, hun har østlandske foreldre).

– Fortell om bandets opprinnelse, hvor dere er fra, navn på medlemmene og instrument?
– Vi er 4 barndomsvenner som har gått i klasse sammen i hele 10 år. Vi var 12 år da tanken om å spille i rockeband tok oss. Embla og Julie, spurte Elise og Caroline på MSN (faktisk) om de ville være med i band,  og alle var like gira på dette som oss. Vi er fra Madla hele gjengen og begynte smått med konserter på barneskolen, på fritidsklubber og UKM. Vi er veldig strukturerte og er utrolig glade for at vi øvde ræva av oss fra starten av.

 

Vi var i gang med låt nr. 2 da 5 ungdommer stakk ut for å røyke og vi begynte å høre: ”buuu” fra noen av de som var igjen.

 

 

– Diskografi så langt?

– • EP ”Musestille” – 2008• EP ”Baandtvang” – 2012• Singel ”Salt I Såret” – 2013• EP ”Tell dine skritt igjen” – September 2013

– Hvilken sjanger spiller dere?

– Denne er litt vrien. Noen sier vi spiller pønk, men hvis vi skal si en sjanger blir dette rock. Vi kan si det er rock med et hint av pop og pønk.

– Hvem inspirerer dere?

Om-frk.-fryd

– Vi fire er ganske forskjellige både i musikksmak og annet. Vi liker hardcore, rock og pop. Foo fighters, Lower than Atlantis, Pixies og The Who er noen av bandene vi blir inspirert av. Det som er så greit her er at vi kjenner hverandre og har såpass forskjellig musikksmak at musikken vi lager ikke blir ensidig og kjedelig. Vi liker å høre at folk synes musikken vår er sær, da vet vi at vi ikke forsvinner i mengden.

– Hvor mye liveerfaring har dere?

– Det er en del. Vi har vel spilt 120 gigs i løpet av vår “musikkalske karriere”. Da vi var 14 år var vi med på ”bandbussen” hvor vi sammen med Johnny Handcocks spilte 12 konserter på en uke i Rogaland på fritidsklubber og skoler. Ellers var vi i NYC sommeren 2012 og spilte, og året før i Frankrike. Utenom dette har vi spilt en del supportjobber for bl.a. Blood Command, DumDum boys, Ida Maria og flere. Vi er heldige ass!  Nå gleder vi oss til å dra til østlandet og spille!

– Hva er den beste og verste konserten dere har spilt?

– Haha, denne er morsom. Her velger jeg å trekke fram det verste publikumet vi har hatt. Vi var litt yngre og skulle spille en gig i Egersund på en ungdomsklubb. Det var vel kanskje 20 stk. i rommet som lå i noen sofaer og som ikke så noe særlig musikkinteresserte ut. Vi var i gang med låt nr. 2 da 5 ungdommer stakk ut for å røyke og vi begynte å høre: ”buuu” fra noen av de som var igjen. Haha dette var grusomt! Men vi lærte mye av det.

tell-dine-skritt

– Den beste konserten. Hmm, det er så mye å trekke fram fra en ”bra” gig. Publikum, lyd, performance og stemning av selve arrangementet. Men hvis jeg skal velge en, må det kanskje bli fra turnéen med Oslo Ess. Vi skulle spille den siste supportgigen for gutta på Familien i Trondheim. Av erfaring vet vi at det er vanskelig å få blodfans til å interessere og engasjere seg for et supportband. MEN publikum fylte nesten hele rommet. Stemningen var bra og publikum klappet ekstra høyt (følte vi da, hehe), og danset med. Da Oslo Ess begynte var stemningen i taket, og vi fikk følelsen av å ha gjort en ganske så god supportjobb!

– Hvem er den mest kreative sjelen i bandet?

– Det må bli Embla, bassist.

– Mariah Carey, Bruce Springsteen, Johnossi, Oasis, AC/DC, Nine Inch Nails, Judas Priest, In Flames, Machine Head eller Dimmu Borgir?

– Bruce Springsteen og Johnossi.

– Hvilke (maks) tre låter representerer bandet best om leserne skal sjekke ut bandet?

– Nå gir vi jo ut ny EP, hvor musikken vi har lagd er etter mange års utvikling, så då må det bli en fra den som heter ”Et løft”, ”Baandtvang” fra fjorårets EP og ”Salt I Såret”.

– Hvilke fremtidsplaner og ambisjoner har dere?

– Vi har store ambisjoner for Frk. Fryd! Når det kommer til planer må vi nevne et fullkomment album som antakeligvis kommer neste år eller i 2015. Vi vil også gjøre oss mer kjent i hele Norge, og ikke bare spille i hjembyen vår (selv om vi elsker Stavanger). Ukas Urørt er også et av målene våre  (Dette intervjuet ble gjort for en stund siden, og se hvem som er ukens Urørt. RED).

– Hvem vil dere helst spilt sammen med på en livescene?

blod-og-honning

– Vi er jo så heldige som har spilt med flere band vi elsker musikken til, som jeg nevnte tidligere. Det hadde vært fett å spilt for Foo Fighters eller Lower Than Atlantis.

– Hva er det vanskeligste med å være et band i 2013?

– Det må bli å selge musikken. Etter alle de ulike musikkanalene folk har tilgang til i dag er det utrolig vanskelig å faktisk tjene noe på platesalg for eksempel. Spotify, Wimp, youtube, Itunes osv. kommer langt over det å faktisk gå til nærmaste platebutikk og kjøpe seg en plate i fysisk format. Heldigvis er det mulig å tjene penger på TONO og GRAMO og merchandise.

– Har dere kontrollen på hvordan dere kan søke etter pengestøtte?

– Heldigvis har vi Julie som har lært mye om søknadsskriving og hvordan vi kan få støtte til bandet. Men det er mye å lære her, og vi får ofte tips av Martha Lyse om hvor vi bør søke støtte fra.

– Er dere fornøyd med kultursatsningen i Stavanger kommune?

– Kultursatsingen i Stavanger kommune vil vi si er helt ok. Det er bra at vi har fått støtte til å bygge flere øvingslokaler, for det trengs virkelig.

– Når det kommer til hjelp til unge band, er STAR det perfekte middelet, hvor Martha Lyse er daglig leder. STAR hjelper unge band med alt fra hvordan skrive søknader om støtte, booking, promoarbeid og hjelp til merchandise.  STAR mener jeg trenger støtte i form av penger og flere personer som har peiling på dette, for å kunne ha nok ressurser til å hjelpe flere band som står fast eller trenger råd. Frk. Fryd har fått veldig mye hjelp i form av tips og råd for hvordan vi skal komme oss opp og frem, dette av STAR.

– Det jeg også synes kommunen kunne gjort annerledes er hvor ofte det går an å søke om støtte til for eksempel turné eller innspilling. Det går kun an å søke en gang i året. For unge band der ting skjer i ulikt tempo ville det vært mye bedre å hatt to søknadsfrister i året, og ikke bare en. Bandorg har dette!

– Kan dere nevne fem knallbra band fra Rogaland?

– Åh, her er det mange. Kvelertak, Kaizers Orchestra, Skambankt, Elise Vatsvaag, og Poor Edward.

– Er det noe spesielt dere brenner for som band?

– Festivalopplevelser og gode konserter er jo såklart noe av det beste som fins i verden, mener vi. Låtene våre er ikke politiske. Men det vi elsker å skrive om er mennesker. Vet ikke helt om jeg klarte å svare riktig på dette spørsmålet.

– Har dere en god skrytehistorie, hvor vi driter litt i Janteloven?

– Dette blir vanskelig. Hvis jeg får svare i helhet av den tiden vi har spilt sammen, må det bli å ha spilt over 100 konserter og gitt ut 3 EP’er før vi er 20 år. SCORE

– Til slutt kan dere få si akkurat hva dere vil

– Mål før vi er 30 år: STAGEDIVE.

Frk. Fryd på Urørt.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Support Scoopet på Facebook her.