Historisk fyr

Blant amerikanske sportsfilmer, er denne blant de bedre. 

42 – The true story of a sports legend. Etter den andre verdenskrigen var fortsatt raseskille i USA både merkbart og urettferdig. Branch Rickey (Harrison Ford) er sjef for baseball-laget Brooklyn Dodgers. En dag bestemmer han seg for å ansette en farget spiller. Dette vekker en hel del oppsikt og avsky innad i klubben, men Rickey står på sitt, og valget faller på den talentfulle urokråken Jackie Robinson.

42-inni

Robinson vet hva han takker ja til, og vet at dette vil vekke oppsikt. Hans venner og familie mener at dette er en historisk begivenhet, og det er faktisk sant. Men han vet også at det vil bli tøffe tak for en farget person som ikke er ønsket på et baseball-lag for hvite. Det finnes fordommer blant både lagkamerater og baseball-fans, men Robinson og Rickey har ikke tenkt å endre på avgjørelsen.

42 gir et godt innblikk i amerikanernes fordommer i 1947, og gir et troverdig innblikk i etterkrigstidens USA. Filmen er delvis gripende, litt dramatisk men hele tiden underholdende. Kanskje den kunne vært enda mer våggal, eller kanskje det var akkurat som vi får se. sterk firer.

Robinson var ellers den første afroamerikaneren som ble tilbudt en profesjonell kontrakt innen baseball.

Scoopet.net hadde ellers intervju med en annen amerikansk helt. Intervjuet kan du lese her.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad

karakter4