Ambolten 1 år

I dag var det noen som sa at Ambolten på Kverneland burde fått Anvil på besøk. Treg som jeg var, skjønte jeg ikke hvorfor. 

AMBOLTEN 1 ÅR. Poenget her var selvfølgelig at Anvil betyr ambolt på engelsk. Men nok om det og mer av noe annet.

Siste bilde som er lagt ut på Amboltens Facebook-side.
Siste bilde som er lagt ut på Amboltens Facebook-side.

Lørdag 23. november fyller Ambolten (Pub, Bar og Scene) 1 år. I nesten all hovedsak er det Elsi Hommeland og søskenbarnet Håvard Hommeland som står bak. For å gjøre dette personlig, kan jeg si at det er Håvard jeg kjenner best, men en kjenner ikke den ene uten å kjenne den andre, egentlig.

Hos Elsi er man alltid velkommen, og i gjestfrihetens navn har det vært flere gode kjøkkenmøter på privaten. Et av de aller siste kjøkkenmøtene var forresten med samboeren, som fikk æren av å være første mann ut i Scoopet.nets; Blodfan…av KISS. Etter dette har det ikke blitt flere blodfans, men plutselig kommer det mer, og noen navn er allerede på listen.

Håvard og Elsi bestemte seg altså for å starte opp pub, og av alle steder ble det på Kverneland. Håvard tar seg av rockeriet, mens Elsi tar seg av «finanseriet» og «praktiskeriet», vil jeg tro. Det ligger mye arbeid og sjel bak et slikt stunt, og kommersielle hensikter er ikke hovedfokus. Men for all del – ingen kan drive pub på luft, kjærlighet og dugnad. Alle regningene må tross alt betales. Å være konsertarrangør er ikke noen dans på roser. Man vet sjelden hvor bra oppmøte det blir. Denne og forrige helg, spilte (spiller) Ingenting og Alien Ken opp til dans på Ambolten. Resultat: utsolgt. Nylig spilte John Corabi fra USA. Dette er fyren som synger på kongeplaten til Motley Crue (Motley Crue), i tillegg til å stå bak bl.a; The Scream. Resultat: 30 betalende.

Håvard har jeg kjent siden 2006. Da var jeg manager for både Trenchtown og K[nine], hvor Local Bastards ble navnet på konsertkvelden som skulle være på Huse på Jæren – stedet hvor cowboy Arvid Mæland fortsatt var sheriff. Håvard ble med med bandet Overhead og Three Star Hotel var fjerde navn på plakaten.

I 2006 var det folk som mente at et coverband av Motorhead (Overhead) ikke var noe spesielt interessant og at potensialet var heller snevert. I dag har Overhead turnért hele Norge flere ganger, og de er et av de beste Motorhead-coverband som finnes. Og om prisen på Jack Daniels (er tross alt Lemmy og Motorhead-cover) hadde vært lavere,  kunne gutta trolig levd av å være på turné.  Håvard (og gutta i Overhead) spiller sammen i flere band, hvor alle er like rocka. Det er bare hardheten som varierer.

Det står stor respekt av både Håvard og Elsi som tok sjansen på å starte pub på Kverneland. Jeg er temmelig sikker på at begges personlighet er en aktiv bidragsyter for at dette faktisk går så bra som det gjør.

Overhead
Overhead

Ambolten ble det forresten tidlig bestemt at gjestene skulle få kjøpt kvalitetsøl, og sånn ble det. Blant utvalget er både Nøgne Ø, Lervig og Berentsen godt representerte, og som ølentusiast er det gledelig å formidle akkurat dette budskapet videre.

Hver torsdag er det Quizz på Ambolten, mens fredag og lørdag blir viet til konserter eller bare sosiale sammenkomster. Dette er alt etter, og det ser ut som ingen band er for små eller store til å få lov å spille der. På selveste 1-årsdagen, spilte The Quireboys. Dette er et band med lang fartstid fra England som ble mest kjent med sangen med følgende tekst: – Hey you what can I do, can´t you stand by your man like the other girls can…

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Scoopet på Facebook.