Ølsmaking i Høghuset

Årets ølsmaking i Høghuset på Bryne ble arrangert noen uker tidligere  i år. Fordelen er da at ingen av ølene er utsolgt enda. 

14. november 2013. VIDSYN – 18. ETASJE. Som i fjor var det ca. 50 stykk som fant veien til kveldens ølsmaking, og selvfølgelig skulle de gi karakter (fra 1-10).

Kveldens meny bestod av 11 forskjellige ølsorter i tillegg til en blindtest, hvor deltagerne på den 12. ølen skulle gjette hvilken øl de nå smakte for andre gang. utvalget består stort sett av juleøl, men ingen regel uten unntak. Chimay Bleu var for eksempel et juleøl som ble så populært at det nå er et helårsøl.

HOD-ægir

Ølsmakingen og foredraget ble utført sammen med Anders Ree som har bred erfaring i ølets verden. Han har bl.a. vært daglig leder hos Patricks pub og Restaurant i Kristiansand, og har flere års erfaring med å utforske ganen med godt øl.

Blant kveldens øl var det kanskje mest stas å presentere Nøgne Øs Kriek of Telemark som er brygget på kirsebær fra Gvarv. Å servere Beer Geek Brunch: Weasel er også stas. Ikke bare inneholder den en av verdens dyreste kaffe – den blir også brygget hos Lervig Aktiebryggeri, og slett ikke alle syns at denne smakte lort! I likhet med fjorårets ølsmaking, var det nok en gang et Trappiste-øl som fikk flest poeng.

Første øl på menye var Ægir Hod som er en litt annerledes juleøl. Selv om den ikke er unik som utypisk, er den allikevel hakket lettere, friskere og heller mer mot en smakfull pilsner enn  hva de fleste andre juleøl.

Noen dager før  ølsmakingen tok jeg kontakt med utvalgte bryggeri for å høre deres visjon med kveldens utvalgte, og gode svar var lett å få..

 

 

Ægir

– Visjonen med Hod var å bryte litt med den søte/tunge og klassiske krydra juleølen som det fins ganske mange eksemplar av. Denne gongen ville me heller lene oss mot det friske, humlete og alternativt krydra! Ein lys juleøl med peruviansk rosèpepar. Dette meinar me også i mange tilfeller kan være ein bedre match til julemat enn mange tradisjonelle og tyngre juleøl er, spesialt peparinnslaget.

 

Lervig Aktiebryggeri

­– Årets polvariant av juleølet er ganske forandre fra i fjor, og da spesielt bruk av krydder. Der hvor anis var dominerende ifjor, er kanel og andre mer tradisjonelle norske julekrydde mer fremtredende. Anis og ingefær er dempet betraktelig.  Tanken bak ølet er at det skal være et øl som er tilpasset de klassiske norsk julemiddagene. Pinnekjøtt og/eller ribbe sammen med dette ølet er oppskriften på en perfekt julemiddag, slik vi ser det. lervig-juleøl

 

Berentsen Brygghus

Jule Avec er brygget på flere ulike typer malt, blandt annet: Munchener, Pilsner, Crystal og Sjokolademalt. Ølet har en rik duft av mokka, kaffe, fiken og sødme, og er et juleøl som passer utmerket til kraftig julemat og til nøtter og sjokolade eller som en dessert for seg selv. Smaken er av nøtteaktig fruktsødme, mørk malt, karamell og sjokolade. Jule Avec er et «Slow brew» og står til modning på tank i hele 5 måneder. Vi brygger etter den samme oppskriften hvert år, men litt variasjon kan riktignok forekomme p.g.a. malthøstingen. Hvert år er forskjellig med tanke på sol, regn, vind og varme, og det er dette som kan utgjøre en liten forskjell på smaken fra det til det andre året. 

 

Haandbryggeriet

Det er kun ørsmå justeringer på Nissefar fra i fjor til i år. Du har rett i at Nissefar er et mer komplekst øl enn Nissemor. Med Nissefar ønsker vi å lage en kraftig og maltfyldig juleøl. Brygget med britisk ale gjær.  Nissefar består av 7 forskjellige malt-typer, som er et godt poeng for et juleøl. Den er en bra match til tradisjonell julemiddag (kjøtt).

 

Nøgne Ønissefar

Underlig Jul og Julesnadder har faktisk de samme ingrediensene som i fjor, men vi er enige i at Julesnadder er ekstra god i år. Det er jo slik med håndverksøl at det vil være små variasjoner fra batch til batch, og ettersom alle våre øl er ettergjæret på flaske, vil de utvikle seg litt forskjellig ettersom tiden går. Underlig Jul er vår variant av «øl møter gløgg». Godt krydret med julens krydder, og mange verdsetter dette som det ultimate juleøl. Vi legger ikke skjul på at dette er et elsk-eller-hat -øl. Mange synes det blir for mye smak.

God Jul endrer vi litt på fra år til år. Det synes vi er morsomt! Den har i år fått belgisk gjær og en helt ny maltsammensetning. Den belgiske gjæren gjør at den har ekstra mye futt i år. Åpne med forsiktighet og ha glasset klart  Den har nok en litt utfordrende og skarp smak for uvante ganer, men vi er selv godt fornøyd med årets utgave.

Kriek of Telemark er vi veldig stolte av og vi har fått mange fine tilbakemeldinger på denne. Dette er foreløpig et one-off-brygg. Vi håper å brygge en ny batch neste år dersom vi igjen får tilgang til sure kirsebær.

 

Som vanlig er det ingen fasit på hvilket øl som er best. Dette avsløres kanskje best med høyeste og laveste karakter (i parantes), som viser at alle ølene ble godt likt av noen, mens de fleste også ble mindre  likt av andre.  Blant kveldens deltagere var aldersgrensen fra ca. 20-87 år. Noen hadde en del erfaring med håndverksøl, mens noen var forholdsvis ferske.

Blindtesten var ellers Nøgne Øs God Jul. Rundt 50 % gjettet riktig, mens en hel del gjettet på Jule Avec og Nissefar. Kun en tippet Ringnes Julebokk, mens to havnet på Chimay Bleu. Tre gjettet på Weasel og Underlig Jul.

Resultat fra i fjor og andre ølrelaterte artikler finner du i bunn av scoopet.net; kategori: Øl. Skulle det bli juleølsmaking i Høghuset neste år, kan dette nesten kalles for en tradisjon. En trivelig kveld var det uansett.

kriek-of-telemark

Resultat

1. Chimay – Trappiste Bleu. 287 poeng (6-10)

2. Berentsen Brygghus – Jule Avec. 272 poeng (5-10)

3. Haandbryggeriet – Nissefar. 269 poeng (5-10)

4. Nøgne Ø – Underlig Jul. 259 poeng (3-10)

5. Nøgne Ø – God Jul. 257 poeng (3-9)

6. Ringnes – Julebokk. 241 poeng (5-0)

7. Mikkeller – Beer Geek Brunch: Weasel. 230 poeng (3-10)

8. Lervig Aktiebryggeri  –Juleøl. 229 poeng (2-7)

9. Nøgne Ø – Julesnadder 200 poeng (2-8)

10. Ægir – Hod. 179 poeng (2-9)

11. Nøgne Ø – Kriek of Telemark. 172 poeng (1-10)

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Ukentlig oppdatering på Facebook