zombie attack

Zombier er noe ræl. Allikevel har det blitt ganske populært, og det er jo mye tøffere enn brunstige tenåringsvampyrer.

– Nei, men hva er dette for noe da. Kan jeg ikke slippe ungene ut i gata i fem minutt uten at det blir kaos?
– Nei, men hva er dette for noe da. Kan jeg ikke slippe ungene ut i gata i fem minutt uten at det blir kaos?

WORLD WAR Z: Denne filmen har flere felles trekk med TV-serien The Walking Dead. Jeg liker Resident Evil-filmene som også inneholder zombier. Gammeldagse zombier blir derimot alt for trege, og det er jo egentlig bare å ta et skritt til høyre eller venstre for å slippe unna dem. Men nå er det Brad Pitt og truende zombigalskap som gjelder.

Nyhetsbildet har i lengre tid varslet om uvanlige hendelser rundt omkring i verden, eller kanskje aller helst i USA. En dag står Gerry (Pitt) på kjøkkenet og gjør det som familien mener han gjør aller best. Mens han steker pannekaker, ser han også på nyhetene på TV. Før han får sjansen til å baklengs stave – Vi skal ut og kjøre bil, sitter de i bilen på en trafikkert vei i byen. Noe er galt, og hvorfor har trafikken stoppet? Galskapen er i gang, og kaoset er et faktum. Mennesker blir jaget av zombier og bitt før også de blir til zombier.

 

Pokkers zombier

Etter flere spektakulære øyeblikk blir Gerry og hans familie plukket opp av et helikopter, hvor de får sjansen til å fly ut til et hangarskip som for øyeblikket er en trygg sone. Resten av verden har blitt et uforutsigbart helvete hvor zombier massakrerer og overtar by etter by. Gerry er dagens mann, og helten som kan bidra med å stoppe den fryktinngytende zombieutviklingen. Første stoppested er Sør-Korea, hvor mann antar de første zombiene ble observert. Hva som har skjedd er det ingen som vet, og er det mulig å finne svar på noe som ingen vet hvordan man spør om?

WORLD WAR Z var en overraskelse. Filmen er stort sett intens, dyster og underholdende hele tiden, hvor selv de mest pratsomme i kinosalen vil holde kjeft. Det er et kvalitetsstempel i seg selv, og selvfølgelig er den godt laget. Av og til er det greit når en underholdningsfilm underholder. Det blir heller ingen anstrengende undervisning i fiksfakseri, og til tross for intensitet, har filmen en mer sindig fortellerteknikk. Zombiene er faktisk ganske kule, og selv om dette stort sett er noe ræl, fungerer de meget bra som menneskets trussel mot eksistens.

Brad Pitt gjør som vanlig en god rolle, og regissør Marc Forster står også bak Monster´s Ball-01, Finding Neverland-02, Stranger than Fiction-06 og Quantum of Solace-08.

Denne anmeldelsen ble første gang publisert da filmen ble satt opp på kino i juli 2013.

karakter5 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no