Teater til julestjernen

Reisen til Julestjernen ble nok en gang suksess. Som tidligere år var det Fantefølge som stod bak. 

Fine, skumle og stemningsfulle øyeblikk i skogen.
Fine, skumle og stemningsfulle øyeblikk i skogen.

REISEN TIL JULESTJERNEN. Å ta med en 3-åring på kino kan være «risky business». En vet aldri om ungen holder ut mer enn en time.

Å ta med en 3-åring på teater er også «risky business» av samme grunn. Det var allikevel et enkelt valg å møte opp på årets første forestilling som var 1. desember. Aurora (jentungen på 3 år) har aldri vært på teater, og trodde vi var der for å se film.

Reisen til Julestjernen forteller historien om den fattige jentungen (Sonja) som ønsker å finne julestjernen til rikets konge. For 12 år siden var nemlig lille prinsesse Gulltopp så pass fascinert av Julestjernen, at hun gikk ut i skogen for å finne den. Gulltopp forsvant og ingen så henne igjen. Dronningen døde av sorg, mens kongen forbannet julestjernen som også forsvant.  Sonja ønsker å glede kongen, og det sies at datteren vil dukke opp igjen om julestjernen blir funnet.

Det er egentlig den onde greven som er skyld i at prinsesse Gulltopp ble borte. Derfor er han ikke interessert i at Sonja skal rote rundt i julestjernemysteriet. Sammen med en heks skal de sette en stopper for letingen.

 

Kvalitet i alle ledd

Ole og Petrine flørter og vil, men får de det til?
Ole og Petrine flørter og vil, men får de det til?

Fantefølges Reisen til julestjernen er kvalitet i alle ledd. Kostymer, musikk, sang og lydeffekter gir publikum god stemning og harmoni på de rette stedene. Like imponerende er kulissene og bruken av forskjellige farger og lys, som gjør dette til en mangfoldig opplevelse for både store og små. Publikum blir servert en kjent historie som gir rom for både humor, alvor og spennende øyeblikk – spesielt i et stemningsfylt vinterlandskap i skogen. Sonja møter flere artige karakterer på ferden, og selveste nissen, nissebarn og en nekselgende dame, dukker også opp. Grevens mest minnerike øyeblikk er kanskje at han møter seg selv i døra til slutt?

Den onde greven (Frank Robert «SULT» Andreassen) og Sonja er kanskje de beste karakterene. Greven er egentlig en tufs, men allikevel ond og skummel, mens Sonja (Karin Hodne) er rake motsetningen. Begge gjør kjempetolkninger av sine karakterer, og jeg antar at spesielt grevens karakter blir improvisert litt underveis med sine fakter, grynt og uheldige øyeblikk.

 

Når starter filmen?

For en 3-åring er den småromantiske flørtingen mellom Ole (Mikael Åsbjørnsson-Hodne) og Petrine (Else Strøm Larsen) trolig litt for lang for de aller minste, men heller ikke lenger enn at det fungerer. Aurora satt forresten ganske stille, og at den varer i ca. 1 time og 10 minutt, er en fordel. Da blir det enklere for foreldrene å ta med de aller minste, uten å tenke på konsekvensene av hva som kan skje etter at «den magiske timen» er slutt. Aurora ble først overrasket av folka på scenen, og etter 10 minutt spurte hun om filmen begynte snart.

Helhetsinntrykket av Reisen til Julestjernen er altså bra. Som tidligere nevnt er det kvalitet i alle ledd, samtidig som det er akkurat passe skummelt og variert, slik at de minste lar seg engasjere av handlingen, karakterene og de forskjellige kulissene i både varme og kalde lys.

 

Reisen til Julestjernen.

Fantefølge har tidligere hatt suksess med dette teaterstykket i 2010 og 2011. På scenen: Karin Hodne, Sigve Aasland, Else Strøm Larsen, Frank Robert Andreassen, Jan Ivar Nesse, Marianne Haga Kåstad, Tone Haaland, Mikael Åsbjørnsson Hodne, Daniel Haugen, Kjetil Særheim, Eileen Lilly Lebius, Ingvar Skretting, Elisabeth Reinskau Fjermestad og Tor Inge Pettersen + barn og unge fra Jæren.

Regi: Camilla Ystanes. Koreograf: Trine Marie Abelsnes. Kapellmester: Bjor Bohne. Musikkarrangement: Ragnvald Wernøe.

 

Tekst: Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Foto: Leif Tore Sædberg

Ukentlig oppdatering fra scoopet.net.