Intervju: Terje Winterstø

Skambankt ble 17. januar 2014 kåret til årets innovatør av streamingtjenesten Spotify. Dette er en pris hvor en artist premieres for sin kreative og innovative tenkning.

Skambankt på Jærnåttå 2010. (Foto: Sølve Friestad)
Skambankt på Jærnåttå 2010. (Foto: Sølve Friestad)

ÅRETS INNOVATØR. I forkant av singelslippet Voodoo, startet Skambankt en innsamling i sosiale medier, hvor fansen ble oppfordret til å sende inn gamle plastgitarer (fra GUITAR HERO), som deretter ble smeltet om og returnert som eksklusive vinylplater med Skambankts nye singel. Denne idéen var så god at gutta fikk flest stemmer blant publikum, og derfor vant prisen som deles ut i sammenheng med Spellemannsutdelingen lørdag 18. januar.

Scoopet.net tok en prat med Skambankts Terje Winterstø Røthing.

 

– Gratulerer med pris som fjorårets innovatør. Dere fikk samlet inn over 300 gitarer. Hvem kom på idéen om å smelte plastgitarer?

– Det var noe som kom frem i fellesskap mens vi satt i studio. Vi har alle hatt et forhold til GUITAR HERO, men ingen har mestret å spille på disse gitarene. En skulle kanskje tro at gitarister har en fordel her, men heller tvert imot. Å smelte om gitarer begynte som en morsom idé. Deretter sjekket vi rundt for å se om dette var gjennomførbart, og så ble det gjort. Det som er fint med GUITARHERO, er at spillet i det minste har viet mer oppmerksomhet til gitaren, og det er et kult spill. Men tiden er passé, og gitarene støver ned. Gullalderen er nok over, for gitarene ligger og slenger på gjenbruksbutikker og vi satte egentlig i gang en annerledes gjennbrukskampanje.

– Hva er denne prisen verdt for dere, som band?

– Jeg vet ikke helt. Nå får vi jo en ny runde med presse, og det er et gunstig tidspunkt for oss, siden vi kommer med ny plate (Sirene) 27. januar. Det følger også med 200.000 kroner i markedsføring på Spotify, men jeg vet ikke hva dette vil betyr, men det kan jo ikke skade.

– Ville du som uavhengig  stemt på Skambankt som den beste kandidaten blant årets innovatører? 

Terje Winterstø Røthing og Kaizers Orchestra på Jærnåttå 2013. (Foto: Sølve Friestad)
Terje Winterstø Røthing og Kaizers Orchestra på Jærnåttå 2013. (Foto: Sølve Friestad)

–Heilt objektivt, ja, haha.

 

Kaizers Orchestra ble nominert til årets innovatør i 2012 på grunn av stuntet med å spre ny låt som virus, men de vant ikke.

– Tror du Kaizers ville vunnet prisen i 2012 om dere hadde samlet inn gitarer istedenfor å spre låt som virus?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg forstår ikke helt hva som skjedde der. Men dette er jo en publikumspris, og derfor er det ikke nødvendigvis den beste idéen som vinner, men de som får flest stemmer. Jeg syns ikke den beste idéen vant når Kaizers var nominerte. Men visurspredningen fikk internasjonal oppmerksomhet og annerkjennelse, og det var en sterk kampanje. Men jeg syns Skambankt hadde den beste idéen denne gangen, og prisen har vi fortjent.

– Kan du kort beskrive hva lytteren kan forvente seg av Sirene?

– Kort fortalt så blir det hardt Skambankt. Episk Skambankt, catchy Skambankt og mørkt Skambankt.

– Hvorfor er dette det beste albumet dere har gitt ut?

sirene

– Det er meget mulig at dette blir vår beste plate, men det er for tidlig å si.  Jeg er fornøyd med helheten, og vi har funnet en fin balanse. Denne gangen hadde vi flere låter i forhold til forrige gang (Søvnløs).

Under innspillingen av Søvnløs hadde vi bare ni låter klar, og dessuten hadde vi dårlig tid. Vi måtte bli ferdig med innspillingen, slik at Kaizers Orchestra kunne starte innspillingen av trilogien. På Søvnløs er det en låt som heter Kvelertak. Dette ble den tiende låten. Dette var egentlig en utdrikningslåt som vi hadde skrevet til en kamerat som heter David Ponce. Låten het egentlig Autobahn Fuckers (oppkallt etter bandet med samme navn).

 

Sirene

– Denne gangen har vi satt sammen en plate hvor vi kan velge vekk låter. Dynamikk fungerer veldig bra og det er også en bedre produksjon og lyd på Sirene, og alt låter mye fetere. Det er ellers første gang vi arbeider med en produsent. Kåre Chr. Vestrheim er en annerkjent produsent som har samarbeidet med bl.a. Motorpsycho, Gluecifer og The Shining. Han var med på en øving. Deretter sendte vi demoer fortløpende før vi dro til Oslo for å spille inn Sirene. Samarbeidet med Vestrheim gjorde arbeidet enklere i studio, og han har også vært med på å løfte produktet. Vesterheim står også bak artister som både Odd Nordstoga og Marit Larsen, som viser at dette er en mangfoldig produsent.

Klikk for video.
Klikk for video.

– Vil det være noen overraskelser som Skambankt-fansen ikke forventer?

– Det tror jeg ikke – ikke som med Søvnløs, da det dukket opp en powerballade. Født på ny var jo relativt balladepreget. Jeg liker låten, men kanskje vi «dro det litt langt» i Skambankts målestokk.

– Er en musikkanmelders mening mye verdt?

– Jeg vet ikke helt hva det har å si kommersielt. Jeg blir litt småirritert om folk er urimelige. Personlig kan jeg bli litt «grumpy» når jeg merker folk tar feil, at en anmelder er forutintatt.  Med Skambankt er det forskjellige meninger, og det har alltid vært slik. Jeg forventer ikke at alle skal like oss og jeg tåler et lavt terningkast, men syns bare at begrunnelsen skal være bra.

– Dessuten er en musikkanmelders mening mindre verdt i dag på grunn av digitale medier. I dag behøver ikke lytteren reise til en platebutikk for å høre på platen. Folk kan sjekke låter og band på nett, og terskelen for å sjekke ut en ny utgivele er lav. Jeg merker det selv, og ser at mitt konsum har blitt mye bredere, hvor jeg kjapt sjekker ut ny og gammel musikk på både Wimp og Spotify.

Scoopet.net ønsker Skambankt lykke til med et hektisk turnéliv i 2014, og anmeldelse av Sirene kommer etter hvert.

 

De nominerte var (og Spotifys ord om artistene) 

Moddi

I sammenheng med lanseringen av Moddis nye album Set the House on Fire hadde fans mulighet til å vinne vertskap for den offisielle festen for albumslippet. I tillegg til å ha festen i egen stue, bestod premien av en eksklusiv privatkonsert. Kampanjen, som ble spredt via sosiale medier, resulterte i at fans fra hele Europa deltok. Gjennom et kreativt grep skapte Moddi engasjement hos sine fans, både i Norge og utenfor landegrensene.

Lars Vaular
Når Lars Vaular skulle slippe sitt femte album 1001 Hjem, utformet han en helt spesiell historiefortelling rundt albumet. I denne aktiviteten ble fans invitert inn i Lars Vaulars sitt univers på albumsiden – hvor de nye låtene ble sluppet i fire separate kapitler akkompagnert av tilhørende illustrasjoner og historier. Gjennom et nytenkende grep ga Lars sine fans en unik opplevelse knyttet til musikken.

Anne Grete Preus
Anne Grete Preus feirer 25 år som soloartist, og for å feire jubileet ble en egen side for fans lansert. På nettsiden kunne man nyte Preus sin musikkatalog, bestående av høyt verdsatte låttekster. I denne aktiviteten har Anne Grete på en enkel og nytenkende måte skapt forutsetninger for at en eldre målgruppe skal kunne gjenoppdage hennes musikk, i den digitale verdenen.

 

Cir.Cuz
Etter at den mye omtalte duoen slapp sitt andre album, ville de på en nytenkende måte involvere fans i den kreative prosessen. Via sosiale medier etterlyste guttene hjelp til å opptre på låten Symfoni. Aktiviteten førte til stort engasjement blant fans, som i aller høyeste grad deltok på en aktiv og involverende måte.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.

Få mindre bank – meld deg inn i scoopet.net på Facebook.

(Foto hovedbilde: Paal Audestad)