Såpe og opera

Revenge er innspirert av Alexandre Dumas Greven av Monte Cristo fra 1844. Handlingen er lagt til nåtid, og en av manusforfatterne sier at dette ikke er en såpeopera, men en opera! (Uten sang, of course).

REVENGE Sesong 1 og 2. Manusforfatteren har delvis rett. Etter å ha sett ferdig sesong 2, er det ingen tvil om at dette er såpe. Det er ikke den sleipeste såpen blant utvalget, men heller mer mot en skurekrem som røsker godt opp i overflaten. Samtidig er det nok dramatikk, glamour og død til at den kan relatere til opera.

revenge-inniHandlingen er lagt til rikmannsparadiset i The Hamptons, og pilotepisoden skildret en forlovelsesfest mellom Daniel Grayson og Emily Thorne.  Det feires med fyrverkeri og champagne i glamorøse omgivelser. En mann blir drept. Emily og kamerat Nolan er enige om at ingen av dem skulle vært på festen.

Essensen i TV-serien er Emily Thorne som bærer nag til Grayson-familien. Emily er ute etter hevn fordi familien har skyld i en konspirasjon mot hennes far. Familien Grayson vet ikke hvem jenta er, og hevntankene inneholder ikke et våpenarsenal med skarpe kniver og granater. I flere år har hun nemlig trent seg opp til å bli den hevnlystne kvinnen som hun er i dag. Hevnen skal utføres i taktfulle omgivelser, hvor både Grayson-familien og andre involverte skal få smake på hvordan det er å være med på leken. I de første episodene blir syndebukker straffet på kløktig vis. Utover i sesongen blir det mer konsentrert mot den mektige, utspekulerte og ambisiøse familien.

Revenge er en god såpeserie som har gjennomtenkte karakterer med en spennende fortid. Til tross for stort fokus på hevntakner mot familien Grayson, er det selvfølgelig også en hel del konsentrasjon rundt rikdom, makt, svik og kjærlighet, hvor det også formidles at penger ikke alltid kan kjøpe lykke.

Skal du bare se en såpeserie, er Revenge et ganske bra valg. Minuset er at man kan bli litt oppgitt over hovedrollene. Emily Thorne ser godt ut og har minst tre menn som vil ha henne til kjæreste. Personligheten er derimot ganske avkjølt, og i det virkelige liv ville hun ikke vært like pop. Hviskestemmen hennes er også mulig å bli litt lei av, og til tross for mye trening, er det tidvis urasjonelle handlinger som fører historien videre.

Madeline Stowe spiller Victoria Grayson. Ellers er det mange ukjente tryner her, men skuespillerne klarer seg bra.

karakter5

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad