Vikinger fra norge

Vikings var fjorårets nykommere som handler om nordiske vikinger, og spesielt nordmenn.

– Er det ikke litt rart at Svein, Leif, Bjørn og Torstein prater engelsk?
– Er det ikke litt rart at Svein, Leif, Bjørn og Torstein prater engelsk?

VIKINGSSesong 1. Denne TV-serien forsøker å fortelle en autentisk historie om vikinger som levde rundt 700-tallet i Skandinavia. Kostymer, hierarki og generell levemåte var bare noen av elementene som har blitt lagt stor vekt på før innspilling.

Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) er en undersått urokråke med gode spørsmål. Da krigerne skal dra ut på røvertokt, er han frekk nok til å betvile den forutbestemte retning som stammens overhode (Earl Haraldson – Gabriel Byrne) har bestemt. – Hvorfor ikke dra vest?

Da forslaget blir nedstemt, bestemmer urokråka seg for å dra vest uansett, og seiler til Lindisfarne Castle i England. Historiske fakta viser at dette faktisk var vikingenes første raid i England. Etter å ha drept de fleste munkene, reiser de tilbake til Norge med fangsten. De tar også med seg en munk som praktiserer en annen religion som kalles for kristendom.

Earl Haraldson ser etter hvert at han blir nødt til å ta et oppgjør med oppvilger Lothbrok, og bestemmer seg for å drepe hans menn. Ikke alt går etter planen, og det forholdsvisk fredelige samfunnet slår brister, og sverd skal klinge, og blod skal flyte. Å dø i kamp var for vikingene en billett til bedre tider i Valhall. Derfor lot de seg sjelden be to ganger før en kamp på liv og død, samtidig som vi også blir kjent med både svensker og dansker.

Vikingene rodde trolig fra Stavanger til Lindisfarne (nær Newcastle) for å pirre nysgjerrigheten...kanskje.
Vikingene rodde trolig fra Stavanger til Lindisfarne (nær Newcastle) for å pirre nysgjerrigheten…kanskje.

Det var mye ansvarsforskrivelse i gamle dager, hvor de skylder på gudene som må blidgjøres for en hver pris. Det meste som gikk galt fikk gudene skylden for. Det meste som gikk bra, fikk også gudene skylden for, og spesielt Odin måtte blidgjøres. I visse kretser praktiseres disse tankene enda, og det er bare gudene som har skiftet navn.

Kvinnen hadde også mye å si, og kunne både skille seg fra ektemann og eie land.

Vikings er på sitt beste, skambra, men det er ujevn kvalitet på enkelte episoder, men skal allikevel få en svak femmer. Gode slagscener og generell kvalitet over hele linja, trekker selvfølgelig opp, og det er et godt håndtverk, hvor svakheten trolig er at det tidvis blir dvelt for mye med historiske hendelser som blir for langdryge.

Få ellers med de interessante dokumentarfilmene som følger med denne utgivelsen. Der lærer du mer om vikinger, hvor det også blir fortalt at TV-serien er filmet i Irland. Sesong 2 får premiere på amerikansk TV 27. februar 2014, og da vil vi trolig få se mer av bl.a. danskekongen Hårek.

karakter5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad

Føl deg nymotens – scoopet på Facebook her.