Downs i andeby

Dette er en original idé. Hvorfor ikke lage en film om detektiv som har Downs syndrom? Det har vel sjelden eller aldri blitt gjort før. Kanskje denne filmen forteller hvorfor. 

DETEKTIV DOWNS. Det er ingenting å si på skuespillet til Sveien André Myhre som detektiven med Downs. Han vant endatil skuespillerpris på Fantastic Filmfest i Texas for rollen. Regissør Bård Breien har lagt sin elsk på film-noirsjangeren, og detektiv med hatt og frakk, sløv jazzmusikk og et mysterium å løse, er en god begynnelse. Men så stopper det stort sett opp.

For å løse mysteriet, lever detektiven seg inn i den forsvunnede skøytekongens liv. Han bruker hans klær for å bli kjent med resten av familien, før han oppdager sannheten. Karakterene og historien er aller mest som Donald Duck og Mikke Mus på mystisk eventyr etter forsvunnet skøytekonge i Andeby. Handlingen er småtynn, karakterene er forholdsvis uinteressante, og selve mysteriet er av samme format som kan dukke opp i Donald Duck til påske. Selv om det kan være sjarmerende med en detektiv som har Downs syndrom, blir ikke filmen bedre av den grunn.

En ganske slakk, trøtt og kjedelig film, egentlig. Dessuten vet en kjapt hvem som er skyld i skøytekongens forsvinnende mysterie. karakter3

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no