Den store vinneren

Årets store Oscar-vinner natt til 3. mars, ble Gravity. Den fikk sju statuetter, hvor flere av dem var i de mer tekniske kategoriene. 

FLEST, MEN IKKE BEST. 12 Years a Slave fikk den aller gjeveste prisen for beste film. I tillegg fikk den Oscar for Beste tilrettelagte manus og  beste kvinnelige birolle (Lupita Nyongói). I motsetning til Spellemannsprisen syns fortsatt Oscar-akademiet at det er forskjell på kvinner og menn. Derfor deler de inn noen priser etter kjønn, som er både praktisk og ryddig.

Alltid gode Bruce Dern, som bl.a. har gjort seg bemerket i TV-serien Big Love, men også i Nebraska.
Alltid gode Bruce Dern, som bl.a. har gjort seg bemerket i TV-serien Big Love, men også i Nebraska.

GRAVITY gis ut på Blu-ray onsdag 5. mars og filmen vant disse prisene. Beste Regi: (Alfonso Cuarón), Beste Foto, Beste Klipp, Beste Originalfilmmusikk, Beste spesialeffekter, Beste Lyddesign og Beste Lydmiks. (Se flere vinnere og nominerte etter Gravity-anmeldelsen).

Det er ellers flere filmer jeg ser frem til å se, hvor Nebraska med Bruce Dern, er blant dem. Dern er en skuespiller som har fått alt for lite oppmerksomhet og alt for få priser. Heller ikke denne gangen vant han for sin tolkning. Bruce Dern til filmbladet Cinema:

– Jeg sammenligner alle filmer med Lawrence of Arabia, fordi det er den beste filmen jeg noen gang har sett. Den er nærmest perfekt på alle områder: manus, filiming, foran kamera, kostymer, regi – alt.  

 

ANMELDELSE AV GRAVITY.

Denne filmen er faktisk litt av et «funn». I dagens fiksfakseri, monster og zombier, er det forløsende at det fortsatt  produseres filmer som finner på noe helt annet.

Ute i verdensrommet er det en forholdsvis rolig atmosfære. George Clooney (Matt Kowalski) og Sandra Bullock (Ryan Stone) er astronautene som er på oppdrag i vektløs tilstand, med Houston på øret. Allerede nå har en blitt bergtatt av filmens innlevelse til verdensrommets mektige universe, kameraføring, stemning og de visuelle bildene som males utover lerrettet.

Vil du vite mer?

Etter en stund i vektløs tilstand, og før de to får sjansen til å vurdere om 2001: En Romodyssé egentlig er en god film, melder Houston om et problem. En russisk sattelitt eksploderer, og metalskrap er på ville veier med retning mot romfergen Explorer, som skal frakte Matt og Ryan hjem igjen.

gravityinni

Før de kommer seg i sikkerhet, blir Explorer ødelagt. Nå er de tilsynelatende alene i verdensrommet. Kowalski er en erfaren astronaut, mens Stone er nybegynner. Et eller annet sted ute i intet skal det finnes en annen romferge som kan være redningen, men har de egentlig nok oksygen og utstyr til å komme seg der? Samtidig har Houston for lengst takket for seg.

GRAVITY er en helt spesiel film. Den er ikke spesielt sær, bare spesielt interessant og flott å se på. Selv tror jeg det er få som vil gi denne mindre enn karakter 5. Blu-rayutgivelsen inneholder en vanlig disk og en for 3D. Dessuten er det flust med bonusmateriell, som bl.a. forteller om innspilling, nytenkning og mye mer.

 

Anmeldelsen av Gravity ble første gang publisert når filmen ble satt opp på kino 8. november 2013.

karakter5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad

 

Beste Film

American Hustle
Captain Phillips
Dallas Buyers Club
Gravity
Her
Nebraska
Philomena
The Wolf of Wall Street
• 12 Years a Slave •

Beste Regi

David O. Russel – American Hustle
Alexander Payne – Nebraska
Steve McQueen – 12 Years a Slave
Martin Scorsese – The Wolf of Wall Street
• Alfonso Cuarón – Gravity •

Beste Originalmanus

American Hustle
Dallas Buyers Club
Blue Jasmine
Nebraska
• Her •

Beste Tilrettelagte Manus

Before Midnight
Philomenia
Captain Phillips
The Wolf of Wall Street
• 12 Years a Slave •

Beste Mannlige Hovedrolle

Christian Bale – American Hustle
Bruce Dern – Nebraska
Leonardo DiCaprio – The Wolf of Wall Street
Chiwetel Ejiofor – 12 Years a Slave
• Matthew McConaughey – Dallas Buyers Club •

Beste Kvinnelige Hovedrolle

Amy Adams – American Hustle
Meryl Streep – August: Osage County
Judy Dench – Philomena
Sandra Bullock – Gravity
• Cate Blanchett – Blue Jasmin •

Beste Mannlige Birolle

Michael Fassbender – 12 Years a Slave
Bradley Cooper – American Hustle
Johan Hill – The Wolf of Wall Street
Barkhad Abdi – Captain Phillips
• Jared Leto – Dallas Buyers Club •

Beste Kvinnelige Hovedrolle

Jennifer Lawrence
Julia Roberts – August: Osage County
Sally Hawkins – Blue Jasmin
June Squibb – Nebraska
• Lupita Nyoungói – 12 Years a Slave •

Beste Animasjonsfilm

The Croods
Grusomme Meg 2
Vinden Stiger
Ernest & Celestine
• Frost •