Utekino i sandtangen

I regi av Storstova ble det vist utekino i Sandtangen på Bryne. Selveste kvinnedagen, en kveld, to filmer og godt med folk på første visning.

SANDTANGEN: Utekino, god lyd, fin stemning og fornøyd publikum. (Foto: Sølve Friestad)
Utekino, god lyd, fin stemning og fornøyd publikum. (Foto: Sølve Friestad)

FILM I MØRKET. På vei innover mot Sandtangen hører en først lyden fra filmen. Deretter ble publikum møtt av stemningsfulle lys og kiosk. Selvfølgelig skulle de fremmøtte få sjansen til å kjøpe seg både vått og tørt. Den første filmen var Doktor Proktors Prompepulver. Rundt 100 stykk hadde møtt opp for å se.

Selv om det var få plussgrader ute, kunne været vært verre. De fremmøtte hadde tydeligvis vett nok til å kle seg, for her var det mange jærbunader å se. Scoopet tok en kjapp prat med Storstovas Bård Ystanes for å høre om dette frister til gjentagelse.

 

Hvorfor utekino i Sandtangen?

– Why not, ler Bård.  Vi har snakket om utekino i flere år, og nå syns vi det var på tide å prøve det.

Var det mye arbeid på forhånd?

– Ja, det er en del arbeid å skaffe for eksempel lyd som dekker uteområdet godt nok. Det var også en utfordring å spore opp et lerret som tåler sterk vind. Men vi fant rett firma til rett jobb, så det ordnet seg.

Bård forteller at regn kun er et problem for publikum og ikke for lerret.

Hva var den største utfordringen?

– Den største utfordringen er været. Det påvirker trivselen. Om det blir bra vær, er utekino en god idé, mens snø og sludd ikke akkurat gir relasjoner til utekino. Det vanskeligste var ellers å finne film. Filmbyråene er vanskelige på hva vi kan få vise ute. Det største filmselskapet (UIP) var ikke interessert å gi oss rettigheter til deres filmer, og det var ikke førstevalg som f.eks. 300 – Rise of an Empire som ble vist. Filmer i sjangeren skrekk og gru, var også vanskelig å få tillatelse på. Den første filmen var førpremiere på Doktor Proktors Prumpepulver, hvor vi solgte billetter. Cinema Paradiso var gratis.

Er dere fornøyd med besøket?

Kiosk i Sandtangen. Lerret til venstre. (Foto: Sølve Friestad)
Kiosk i Sandtangen. Lerret til venstre. (Foto: Sølve Friestad)

– Været tatt i betraktning, så var vi godt fornøyde med oppmøte på den første forestillingen. Det gikk verre med Cinema Paradiso, som floppet. Personlig syns jeg dette er en fantastisk film, men når det ikke kommer folk, er det ikke så fantastisk. Publikum møtte ikke opp, og derfor slo vi av filmen før den var ferdig.

Tilbakemelding fra publikum?

– De var skeptiske når de kom, men syns det var storartet når de gikk. Dette skulle ungene på neste år og, sa de.

Frister det med gjentagelse?

– Jeg tipper det blir ny film i høst. Kanskje bilfilmen Driven kan være aktuelt. Da blir det drive-in kino med enda større lerret, men dette kommer vi tilbake til da det også handler om rettigheter. Vi har ellers lært masse, og nå vet vi enda mer om rigg og logistikk.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Join scoopet på Facebook.