Guffent fra Aass

Det kunne vært interessant å visst hvor de mest kommersielle bryggeriene i Norge ville vært foruten Håndtverksbryggeriene i dag. Eller kanskje ikke. 

TRENDY BRYGGERI. I dag tilbyr de fleste populære bryggeri,  ølsorter som India Pale Ale, Brown Ale, Pale Ale, Wit og Weiz. De konkurrerer med Håndtverksbryggerienes versjoner, som nesten alltid er bedre produkt. Øl har blitt den nye vinen, og derfor finnes et godt utvalg i flere større butikk-kjeder. Laadegaard, Ringnes, Aass og Hansa er også med på de mer trendy stilarter. Førstnevnte blir forresten ikke brygget noe annet sted enn resten av Grans øltyper, det bare høres ut som de er det.

 

ass-inni

Tysk Hveteøl
  • Weiss eller Weizen er typiske navn. Den første begegnelsen brukes om hveteøl som brygges i området rundt Berlin, hvor det også blir kalt for  Berliner Weisse. Hveteøl som blir produsert i det sørlige Tyskland og delstatene Baden-Württemberg og Bayern benevnes weizen. Belgias svar på denne øltypen er Wit, som er krydret med appelsinskall og koriander. Denne typen passer bra til både sommer, sjømat og ost.
Scoopet smakte nylig en populær ølsort fra et industriellt bryggeri som er regelrett pyton.

Aass Weizen er ingen Wit. Det er heller ingen Weiz. Aass Weizen er derimot en fæl øl.
Om en ikke skal være så fin på det, gir Aass Weizen stank av drept marsvin fanget i en blikkboks. Når en smaker på ølet, avsløres aroma av våt hund, dødt marsvin, rev i badstu, jærsk vår og dårlig kroppslukt som har utviklet smak på ølet. Det er faktisk godt gjort å tilby et så dårlig produkt til butikk.  Aass Weizen er også et hån mot forbrukere som ikke vet bedre, mot Weiz-øl og mot store og små bryggeri som faktisk vet hvordan en slik øltype skal smake.

Karakter-1

Tekst og Foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no
Twitter: @SolveFriestad