Intervju: Hans Berge

Hans Berge Stokkeland er en driftig kar, og denne uken er det Monosapiens for alle sekund og minutt.

monops

HELGÅLEIREN VS. MONOSAPIENS. Hans Berge Stokkeland har absolutt fortjent ekstra oppmerksomhet på scoopet. Ikke bare har han arbeidet som president, sjef og konge i Helgåleiren, Ogna i 16 år. Han er også musiker med stor interesse for forskjellige musikalske uttrykk. På fredag er det lanseringskonsert for Monosapiens nye plate, hvor Helge Torvund les dikt, og Hans Berge er et av bandmedlemmene.

Scoopet.net tok turen til Helgåleiren for en lengre prat, og selv om jeg var 2,17 minutt for sein, fikk jeg tilbud om lunka kaffe fra gårsdagens frijazz-konsert i leiren. Er Hans Berge en bedagelig fyr, eller er han bare mindre kresen på kaffe?

Hvem er Hans Berge?

– Jeg er en gammel avdanket eks. musiker som har gjennoppstått fra de døde, og nå «alive and kicking». Jeg er født og oppvokst på Ogna og driver Helgåleiren på fulltid. Jeg brenner for kulturlivet på Ogna, er far til fire og en ordentlig killerbikkje som heter Frida.

Helgåfestivalen har mer eller mindre eksistert i 12 år, og dette året er det en fin, fin line-up som serveres publikum.

 

Festivalen ble nedlagt for noen år siden. Hvorfor det?

– Vi hadde noen sabbatår, men kom tilbake med kun satsningsområder på lokale band, istedenfor langreist musikk. Nå er det lokale band som gjelder. Egentlig har en tatt konseptet tilbake til begynnelsen med  venner og lokale band. Økonomisk er dette bedre. Et band fra Oslo skal ha overnatting og kompensasjon for reise, og da blir alt mindre forutsigbart.

 

Hvillket år var det beste for Helgåfestivalen, og hvorfor ?

Hans Berge Stokkeland i Helgåleiren.
Hans Berge Stokkeland i Helgåleiren. Foto: Sølve Friestad

– Det beste året var nok i 2007. Vi (Tore Aasland og Hans B. Stokkeland) hadde godt besøk, ingen enormt store kostnader, høye sponsorinntekter og utrolig bra band.

Gutta fra Ingenting gikk på scenen før TNT, og da var det 1000 mann før kl. 18.00. Det var flere gode band og kanskje festivalen begynte å bli populært for byasser og. Kanskje det var noe eksotisk med Helgåleiren?. Vi gjorde uansett en god  jobb med markedsføring hvor vi fant på flere stunt som avisene skrev om. Vi kåret bl.a. verdensmester i gitarkasting, verdens sterkeste gitarist og verdensmesterskap i gitarstrengeskifte.

 

Men året etter var det ikke like bra?

– Nei, vi gikk på en kraftig smell i 2008 – publikumsvikt. Vi hadde tenkt hvertfall 500 mann på fredagen, men kun 100 møtte opp. Nedgang ble det også på lørdagen, men egentlig rart med steinbra band.  The Monroes (kanskje den siste konserten de hadde?), Vidar Johnsen, og mange flere stod på scenen.

 

Hva er den aller beste konserten som har vært i Helgåleiren?

– Det var Pål Jackman med venner. Det var en steinbra konsert. De spilte tidlig på dagen og musikerne på scenen og blant publikum var i ekstase.

 

Skulle du ønske at Helgåleiren lå midt i Bryne Sentrum?

Ikkje Bryne, men jeg skulle ønske at Helgåleiren kunne ligget mer sentralt, nær Stavanger? Det er vanskelig å starte opp en bra liveplass på Ogna, hvertfall med tanke på kulturarrangement. Men med diverse events for firma og slikt, er Ogna en god plass. Jeg trives godt her, og det er en «sjikkelig Hard Core naturplass», sier Hans Berge.

 

 – Jeg blir i direkte dårlig humør av Vassendguttane, Plumbo og slikt.

 

Hvordan kunne Helgåfestivalen blitt en lukerativ miniversjon av den vellykkede Sweden Rockfestival som ligger i gokkland, Sølvesborg?

–  Et bredere nettverk ville hjulpet. Et nettverk som har kontakt med bra band, så kunne vi nærmet oss. I yngre år drømte jeg om å arrangere festival på en av de store slettene ved sjøen på Ogna.

 

Hvor er Helgåleiren om 10 år?

– Sikkert samme sted, men håper en klimakrise kan få en sandstrand nær området. Jeg håper dette kan være min fremtidige arbeidsplass til jeg blir pensjonert. Det skal alltid være en naturlig sted for kulturarrangement, og det vi liker best.

 

Klikk på bilde for Monosapiens musikkvideo.
Klikk på bilde for Monosapiens musikkvideo.

Hver søndag serveres det søndagsbuffet i Helgåleiren. Er det du som lager maten som serveres?

–Definitivt nei. Jeg behøver oppskrift for å koke vann. Vi har Violeta fra Litauen som lager god mat. Hun har jobbet på flere restauranter før, samtidig som jeg også har en kone som er utdannet kokk.

 

Hva skjer ellers i Helgåleiren?

– Normalt sett er det bedriftsmarkedet med teambuilding som er hovedprioritet og driftsgrunnlag. Deretter blir det Helgåfestivalen, Åtte Ogna Scene-kvelder, en countryfest i juni, og teambuilding med aktivitet, mat, fest og moro.

 

 

Hvilke idéer/prosjekt har du stelt istand som virkelig gikk på trynet?

– De har jeg hatt mange av, ler Hans. – Vi hadde en kunst og kulturfestival som gikk skikkelig på trynet. Det var kaos med været, og vi tapte vanvittig med penger. Vi sleit oss ut, brukte masse tid, og folk dukket ikke opp. Jeg har forsøkt mye rart, men tror det er den verste.

 

Hva slags musikk ligger ditt hjerte nærmest?

– Det er ikke tvil om at jeg er en gammel heavyrocker med Dio, Rainbow og Black Sabbath, men og TNT; Tell No Tales-platen. Gitaronani er ikke lenger så viktig, så i dag er det mer ambient, jazza toner. Rammstein er en av mine favoritter, og jeg liker selvfølgelig rocka musikk enda. Jeg er en stor fan av Anne Grethe Prøys – mye på grunn av gode tekster og melodier.

 

Hva skal du hvertfall ikke lytte til?

– Jeg blir i direkte dårlig humør av Vassendguttane, Plumbo og slikt. Da vrir det seg i marg og bein. P3-musikk om kveldene (disco) gjør meg også vanskelig å ha med å gjøre.

 

Du har mange fine filmsitat som du bruker ofte, hvor Snakes on a plane, går igjen.  Har du noen favorittfilmer?

–Whitesnakes on a plane, haha. Neida, jeg er stor fan av skrekkfilmer. The Conjuring liker jeg godt blant nyere filmer.

 

Og topp 3 på film?

– Om vi går litt tilbake til barndommen. Amityville (1979) gjorde meg redd, den er skummel. Deretter The Changeling (George C. Scott – 1980), men også Top Secret fra 1984 holder seg bra.

 

 

Hvilke instrument spiller du?

– Hovedinstrument er gitar, bass og perkusjon. Jeg kan synge en gitarsolo. Koring er jeg ikke noe spesielt flink på.

 

 

Monosapiens

Hans Berge Stokkeland i Monosapiens-maske ved Hitler-tennene på Brusand. (Foto: Sølve Friestad)
Hans Berge Stokkeland i Monosapiensmaske ved Hitler-tennene på Brusand. (Foto: Sølve Friestad)

Hva er Monosapiens, og hvordan ble det til?

– Monosapiens kan en takke Ogna Scene for. Det ble til da vi samlet en del folk som hadde spilt på Ogna Scene. Deretter leflet vi med en idé om å lage musikk sammen. Vi startet på et tidlig tidspunkt og jammet. Etter hvert ble det Kjetil Fjelde og jeg som startet opp det som i dag er Monosapiens.

Scoopet hadde nylig intervju med Helge Torvund, hvor jeg spurte om hvor grensen for eksperimentelt overskridelseikke lenger er lov. Hva syns du?

– Musikken må ha en rød tråd, uansett nivå, syns jeg. Utover det er det ingen grenser, og det er kanksje eksperimentelt med Monosapiens, men skal ikke være for avansert som Dream Theatre. Det skal være enkelt å lytte til, mørkt og dystert, hvor alle låtene er skrevet i moll, og groovy. Kanskje det gjenspeiler meg selv, som er litt moll-kar.

 

 

Hvordan har prosessen med Monosapiens vært?

– Det har vært en utrolig kjekk prosess uten noen musikalske regler, nesten. Vi har vært disiplinerte og forsøkt å lage en spesiell type musikk, inkludert dikt av Helge Torvund.

 

Hvordan er det å samarbeide med Helge Torvund?

– Det har vært utrolig kjekt og lærerikt. Det er fantastisk å få en så dyktig mann med seg, og jeg syns han er Norges beste poet. Han skriver enkle, men kompliserte tekster, og ingen skriver som Helge. Vi er takknemlige for bidraget.

 

Dere bruker hvite masker på scenen?

– Maskene blir brukt på siste låt, hvor alle har blitt forvandlet til Monosapiens. Under konserten er det så voldsom musikk som påvirker oss, at vi alle blir til Monosapiens. Det er en prosess.

 

Har det vært mange forberedelser før lanseringskonserten til helgen?

– Ja, det er klart. Det som er interessant er at vi ikke skal gi ut en CD, men et lydbilde. Vi har en tegning fra Helge Torvund. En CD-plate blir montert på bildet, og der blir det bare 110 eksemplar, hvor flere allerede er bestilt.

 

Hvorfor skal folk oppleve Monosapiens live?

–  Det er masse energi i bandet, og trøkk som bare juling. Publikum får en litt spesiell opplevelse live, og vi har en egen fyr (Ivar Nygård), som skal lese Torvunds dikt. Publikum vil oppleve et litt annerledes Monosapiens på scenen i forhold til CD.

 

Hva provoserer deg?

– Det provoserer meg at folk sier ja til noe som de ikke egentlig har tid til, slik at tidspunkt ikke blir overholdt og lignende. Dette irriterer meg vanvittig, avslutter Hans Berge, mens Friestad takker for tid, nytraktet kaffe og trivelig prat.

 

Monosapiens band: Ole Ellingsen – trompet, flygelhorn og mandolin, Hans Berge Stokkeland – Gitar og vokal, Tommy Grude – Gitar, Johnny Engelsvoll – keyboard, klokkespill, trombone og trekkspill, Betina Vera – Vokal og tamburin, Kjetil Fjelde – bass, Tor André Raugstad – trommer/perkusjon, Leiv Arve Lagestrand – perkusjon og Ivar Nygård på diktlesning.

Ken Ove Gunvaldsen Johansen (K[nine], Moth Circus og nå Alien Ken) er med på plate, men har valgt å prioritere Alien Ken fremover.

  • Les også: Alien Ken – Intervju med mannen bak kornsirkelen på jæren. 

 

Tekst og Foto: Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Glad i mennesket? Join scoopet.net på Facebook.