Ali uten hansker

Dette er ingen boksefilm, men heller en historie om Cassius Marcellus Clay Jr., som skiftet navn til Muhammad Ali, konverterte til Islam og nektet å delta i Vietnam-krigen. 

Muhammad-alis

MUHAMMAD ALI´S greatest fight. Clay´s gjennombrudd kom da han vant lett tungvekt i Sommer-OL 1960, og ble profesjonell samme året. I 1964 vant han verdensmestertittelen i tungvekt ved å beseire Sonny Liston. Clay konverterte til Islam i 1965 og skiftet navn til Muhammad Ali, fordi han mente hans opprinnelige navn var et slavenavn. Ali mistet tittelen i 1967 fordi han nektet millitærtjeneste, ble dømt samme år, men anket til høyesterett, hvor dommen ble opphevet i 1971.

 

Dette er en film med dokumentarisk preg, hvor det vises ekte film av Ali. Christopher Plummer og Frank Langella spiller to av høyesterettsdommerne som var med i oppstyret rundt Alis kontroversielle oppførsel rundt millitærtjenesten. Filmen gir en grei historisk dokumentasjon på hendelsen, men den er langtfra det mest interessante og nervepirrende jeg har sett i år.

Ali deltok aldri i Vietnam-krigen, men tok tilbake verdensmestertittelen i Zaire 1974. Kampen mot George Foreman er en av hans mest berømte kamper, som også har blitt kalt for The Rumble in the Jungle.

karakter3

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad