Anathemas pene mørke

Anathema er fra Liverpool, og det er mange år siden de skremte nabokatten. 

ANATHEMA – Distant Satellites (Kscope/Indie). Anathema har holdt det gående siden tidlig 90-tall, og i 1993 var det tid for ullen lyd og death metalliske toner med Serenades. I dag (og da) er ikke dette allverdens, og ganske utdatert. Lite visste verden at growlvokal skulle avta mer og mer, og at kvinnevokal skulle være med å prege senere utgivelser.

Anathema - 2014
Anathema – 2014

To år senere ble Anathema mer gothiske  med The Silent Enigma før melankolien tok tak med Serenades (1996). Scoopet oppdaget Anathema i 1998. Alternative 4 har et mer moderne lydbilde, og en kan nesten si at Anathema fant ut av hvilken formel og hvilke stilarter og produksjon som kledde bandet best. Alternative 4 har et velprodusert lydbilde av piano, en viss groovy hardhet, umiddelbar fengende vokal fra Cavanagh og en sørgmodig pen melankolsk tristhet. Fragile Dreams, Empty, Alternative 4 og selveste Regret, er en slags sinnstemning som alltid vil bli verdsatt.

I 1999 ble de enda mer melodiøse, hvor melankolin og velskreven tristhet var hovedprioritet, til tross for at det fortsatt var vreng på gitar. Make it Right, One Last Goodbye, Parsienne Moonlight, Don´t look to far, Anyone, Anywhere og Wings of God er en maktdemonstrasjon i kombinasjon rock, piano og sørgmodig følsomhet.

 

«– Fortunately for us the tunes keep coming. We’re not very conscious writers. We’re people who let the music come through us and we try to get out of the way a little bit. It’s as much about getting out of the way as it is about controlling the music.

Daniel Cavanagh – Anathema

 

A Fine Day to Exit var nesten album, men i 2001 fant jeg aldri ut av denne utgivelsen. Det samme kan sies om A Natural Disaster i 2003. Høydepunktet er definitivt den merkbare Closer.

alternative-4 jugdement

Det skulle gå flere år før neste plate, men i 2010 kom We´re here because We´re here. Litt kjappere tempo og ikke hardere et hvilken som helst bestselgerband – bare mindre tilgjengelig. Verden er uansett et urettferdig sted. Om låten Dreaming Light bar signaturen til Coldplay eller A-ha, ville dette blitt en kjempehit – også i Norge. Så var jo ikke tilfelle, og derfor er Dreaming Light en oversett perle som kunne løftet Anathema til nye høyder.

Falling Deeper fra 2011 og Weather Systems fra 2012 har jeg ikke hørt nok på, men de frister til gjenhør.

Distant Satellites er derimot en velspilt plate her i huset. Ikke fordi den er skambra, men heller fordi en utgivelse med Anathema behøver mange lytt. Konklusjonen er at det er et ujevnt album som har et par låter som kunne utelatt rotelåten You´re Not Alone, samtidig som noen sanger bare blir småtriste toner uten å gripe tak. Aller best er Ariel, som er på høyde med de beste øyeblikk fra Judgement. The Lost Song Part 1-3 bør også nevnes. Albumet er forøvrig produsert og mikset i Oslo, hos Christer-André Cederberg (Circus Maximus, Maria Mena, Tristania) som gjorde det samme med Anathemas Weather Systems.

anathema---distant

Til tross for en litt ujevn plate, vil de fleste finne noen favoritter her. Derfor vil det være verdt tiden det tar å finne ut av Anathemas pene mørke. De som aldri har hørt om bandet, kan jo starte på ca. Alternative 4 eller Judgement.

Anathema 2014: Vincent Cavanagh (vocals, programming, synth), Daniel Cavanagh (piano, guitars, synth, vocals), Jamie Cavanagh (bass), John Douglas (percussion, programming, synth, drums), Lee Douglas (vocals), Daniel Cardoso (drums)karakter4

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad