Berge Blues Bryne

Før du spør. Det er mulig å dra folk til konsert en torsdagskveld. Jæren Bluesklubb inviterte med selveste Bjørn Berge i Høghuset på Bryne. På grunn av stor pågang måtte konserten flyttes til 2. etasje. 

Berge i regi av Jæren Bluesklubb. Foto: Sølve Friestad
Berge i regi av Jæren Bluesklubb. Foto: Sølve Friestad

ASSHOLE. Haugesunderen har holdt det gående siden 90-tallet, og er en av Norges mest annerkjente bluesgitarister. Personlig har jeg albumet Bag of Nails fra 2000 som favoritt. Nå skal det sies at jeg ikke har hørt så mye på Berges nyeste album, men det kan fort endre seg.

Etter et par låter lover Bjørn Berge å spille på sin flunk nye gitar. Det er av type Taylor, og den er visstnok ganske dyr. Bjørn Berge har alltid en fin «sound» på gitaren, så om Taylor og Berge låter bedre enn hans andre gitarer, vet en jo ikke helt. Uansett bra sound og mørkere basstoner med dyp klang i Berges finurlige slidegitarblues.

 

Spiller Berge Asshole i kveld?

Som tidligere nevnt, har jeg ikke hørt mye på de nye platene som også blir bra representert i Berges repetoir. Det gjør ikke så mye, fordi Berge er en del mer enn en ordinær singer& songwriter-artist på en livescene, og det er lett å la seg rive med av sjelfulle smånakne bluesrock – ofte med en slidestrofe på lur.

– Asshole, sier jeg litt for høyt – helt der bak i 2. etasjen. Folk snur seg, og de fleste har trolig ikke så god peiling på Berges eldre utgivelser. Jeg sier det ikke mer.

Whipping Boy fra Bag of Nails ble straks en livefavoritt. Ikke bare fordi jeg har hørt låten før, men fordi den er veldig bra. Originalen med selveste (igjen) Ben Harper, er trolig enda bedre. Whipping Boy er nemlig på Harpers Welcome to the Cruel World (1994), som anbefales. Til å være torsdag har Berge faktisk ganske god kontakt med publikum. Og selv om det er en del «tattel» helt der bak, er det et imponerende publikum som faktisk lytter til artisten på scenen.

 

Asshole på arket

Reidun Hetland og Wenche Kvalness trives i godt selskap. Foto: Sølve Friestad
Reidun Hetland og Wenche Kvalness trives i godt selskap. Foto: Sølve Friestad

Et ønske om Asshole gjorde at jeg fikk Irene i baren til å skrive dette ordet på et større ark.

Som unnskyldning til å igjen gå frem for å leke fotograf, la jeg lappen fint ved scenekanten i håp om at han skulle lese, se og tilfredstille ønsket. Så skjedde ikke, men sangen er altså den beste låten fra Bag of Nails, så vet dere det. Nå er ikke Vigilante Man så verst live, den heller. «Awsome» slideblues som absolutt var blant de beste opplevelsene denne kvelden.

Haugesunderen skulle spille i 90 minutt, men på grunn av fin trivsel tok han like gjerne 25 minutt med ekstranummer, og som bluesklubbsjef Bente Thoresen Bårseth sier det – Det gjør han bare når han er i storform.

Jæren Bluesklubb har allerede vokst seg stor og sterk, til tross for kort levetid. Å trekke over 200 mennesker en torsdagskveld på Bryne, er slettes ikke verst. Nå kan det også nevnes at Berge er en populær artist i disse traktene, men allikevel.

 

Artig møte og signering etter konserten. Berge og sven Arnth Helland som er forfatteren bak boken; Stavanger-Rocken. Foto: Sølve Friestad
Artig møte og signering etter konserten. Berge og sven Arnth Helland som er forfatteren bak boken; Stavanger-Rocken. Foto: Sølve Friestad

Tekst og foto: Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

HER liker du Scoopet på Facebook