God og dårlig horror

Skrekk, horror, grøsser? De 10 siste årene syns jeg sjangeren har blitt ødelagt og mye mindre interessant. Kanskje aller mest fordi det er lite nytt, det meste har en sett før, samtidig som en ikke må glemme hvordan Hollywood har fucka opp mystisk god gammeldags vampyrnostalgi med småkåte bleikinger som gjør det sexy å være blodsuger. That realy sucks!

AMERICAN HORROR STORY: ASYLUM. Selv om vampyristiske TV-serier som True Blood og Vampire Diaries er skreddersydd til et yngre publikum, forbeholder jeg meg retten til å syns at slike TV-serier suger.

Lily Rabe i AHS: Asylum. Aldeles glimrende rolletolkning på godt og ondt.
Lily Rabe i AHS: Asylum. Aldeles glimrende rolletolkning på godt og ondt.

Les også: Slank av Twillight.

I grøssersjangeren finnes det også gode TV-produksjoner. Selv om jeg har stemplet ut av Supernatural etter sesong 6, var dette en underholdende serie som viste både shapeshifters, demoner og genrelt flere typer krettur. Vampyrer var det også. Ellers har The Walking Dead vært et positivt bidrag til en nymotens og mer interessant vinkling på Zombielandskap, som også har vært delaktig i flere gode filmer om temaet. Brad Pitts World War Z er et godt eksempel på dette.

 

Les også: Slakt og kjeft

 

For å ikke koke helt ned til kålen, er det på tide å ta for seg American Horror Story. Hvor den første sesongen bare nesten var helt tilfredstillende, har sesong 2 blitt en aldeles god og skrekkelig affære. Flere av skuespillerne fra den første sesongen er med i denne, men alle karakterene er nye. Nå er vi i 1964, men også i nåtid. Briarcliff Mental Institution i Massachusetts er et sted som aldri ville kommet på en toppliste over beste sted for pasienter med ekstra behov.

Snodig pasient på asylet
Snodig pasient på asylet

Stedet blir dominert av en nonne, en pastor og en lege som kan nevnes i samme åndedrag som Dr. Mengele.  I utgangspunktet er det lite overnaturlig i TV-serien, men ingen regel uten unntak. Vi møter pasienter som trolig bør være på Briarcliff, samtidig som vi møter flere som ikke hører hjemme på asylet. Dette er en velskrevet personlighetshistorie som gir dype og engasjerende innblikk i manges liv på både godt og ondt.

Samtidig herjer en morder i nåtid. Denne biten er relatert til Briarcliff, men hvem pokker står bak drapene?

Sesong 2 er en svært intelligent historie som også viser hvor ille slike institusjoner var. Det er selvfølgelig noe overdrevet, men den gir allikevel et nyansert bilde av hvordan gamledagers pasienter kunne bli behandlet, uten at noen egentlig bryr seg. Et rævspark til utøvende makt blant katolske prester kan også forekomme!

TV-serien lukter av og til på en sekser og av og til på en femmer. Men siden dette er sjelden vare, skal den få full pott. Denne bør du se.

Sesong 2 har ellers fått 17 Primetime Emmy Award-nominasjoner. Jessica Lange, Sarah Paulson, Lily Rabe, Zachary Quinto og James Cromwell ble alle nominert for sine utmerkede skuespillerprestasjoner. Sistnevnte vant pris for «Outstanding Supporting Actor» som ond lege og forsker. karakter6

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny