Hyllest til Robin

Den fabelaktige skuespilleren og komikeren Robin Williams (63), døde 12. august 2014. Få personer har gledet meg mer som gjest i diverse talkshow-program som for eksempel David Letterman eller som æresgjest hos Inside the Actors Studio. 

new-williams-best

ENTERTAINER I SÆRKLASSE. Robin Williams var en stor skuespiller og intelligent komiker med særpreg i særklasse, og kanskje Jim Carrey er det nærmeste en kommer samme type underholdningsmaskin som «seg selv».

Robin Williams hadde allikevel en uttryksfull sårbarhet som var unik. I både filmer og intervju kunne han være den sprøeste personligheten, men det var liksom noe mer bak de humoristiske innslagene.

Williams spilte inn over 100 filmer, og slettes ikke alle var like gode valg for skuespilleren. I nyere tid kan The Big Wedding være et godt eksempel på det, og her spiller han også sammen med Robert De Niro, som også har spilt i for mange middelmådigheter i nyere tid.

Robin Williams fikk først vist seg frem til resten av verden i 1982. Garps Verden var trolig hans gjennombrudd – hvertfall om en tenker på kvalitet istedenfor kvantitet. I 1984 ble En Russer i New York også satt opp på kino i Norge, og de som enda ikke hadde fulgt med i timen, oppdaget en galning i Good Morning, Vietnam. Året var 1987, og nå var han et kjent navn og fjes i resten av verden. Williams ble også Oscar-nominert fire ganger, og vant en statuett.

Listen over fine filmer med Williams er lang, men jeg velger å trekke frem Dagen er din (Oscarnominert) – 1989, Oppvåkningen – 1990 (også med De Niro), The Fisher King (Oscarnominert) – 1991, Mrs. Doubtfire – 1993, Jack (jepp, faktis en film jeg liker) – 1996, Den Enestående Will Hunting (Vant endelig Oscar) – 1997 og Man of the Year – 2006.

man-of-the-year

Williams vant også to Emmy-priser, fire Golden Globe-priser, fem Grammy-priser og to Screen Actors Guild-priser.

I følge amerikansk politi, er det snakk om selvmord, og Williams har slitt med både depresjon, alkohol og narkotika.

Se Robin Williams – Inside the Actors Studio

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny