Krig, Disney og Chaplin

I dag (1. september) er det 75 år siden Adolf Hitler startet det som skulle bli begynnelsen på den 2. verdenskrig i 1939. Det er også 75 år siden  en av verdens klokeste filmskapere, startet innspillingen av den våggale The Dictator, som parodierte den grusomme diktatoren og hans følgesvenner hvor Charlie Chaplin ble nominert til Oscar for årets beste film (som produsent), beste originalmanuskript (forfatter) og beste skuespiller.   

the-dictator

DIKTATOREN. Charlie Chaplin hadde allerede startet forberedelsene til manus i 1938, hvor han lenge hadde observert Adolf Hitlers galskap og jødeforfølgelse. En uke etter begynmelsen på 2. verdenskrig, startet produksjonen som skulle bli verdens største hån mot utvalgte diktatorer.

Chaplin spiller to roller. Den ene er diktatoren Adenoid Hynkel som er et sleivspark til Adolf Hitler som parodieres som en stormannsgal diktator som ønsker totalt herredømme. I virkeligheten hadde Hitler kommet til makten i Tyskland; 1933, og jødeforfølgelsen var godt i gang.

Chaplins andre rolle er den jødiske barbereren som bor i ghettoen. Handlingen er lagt til liksomlandet Tomania. Filmen signaliserer Hitlers galskap i Tyskland. Hitlers samarbeidspartner var blant andre Italias Benito Mussolini som også blir karakterisert i filmen.

Her heter han Benzino Napaloni, og det snakkes om stedet Aroma hvor Napaloni har sine bombefly. Sammen ønsker de to å invadere landet Osterlich, som er et psedonym for Østerrike som også var Hitlers fødested. Hynkel prater varmt om den ariske rase, og at jødene bør utryddes, og det snakkes om at jødene klager på sagmuggkvaliteten i brødet!

Diktatoren
Diktatoren

 

Hans to fremste medhjelpere er Feltmarskalk Herring (Himmler) og Innenriksminister Garbitsch (Gøring). Hynkel fremstilles som splitter pine gal, men diktatoren er ikke mindre farlig av den grunn. Når han prater til sine landsmenn, er det ikke lett å forstå hva som blir sagt. Folket er allikevel enige i alt han sier på sin Jibberish-dialekt.

Charlie Chaplins tolking av denne karakteren er intet mindre enn en genistrek. Det er en av de ypperste karakterparodier som har blitt gjort på film. Måten han taler (vrøvler) til folket er så brilliant at man blir rørt av å se på, samtidig som Chaplins filmer, ofte var et talerør for og med vanlige og gjerne fattige mennesker som gjør at hans fleste filmer er både morsomme, triste og rørende. Diktatoren er bare en av Chaplins genistreker som finnes på Blu-ray.

Filmen ble satt opp på kino i USA året før de ble med i krigen (7. desember 1941).

Det sies og at Hitler fikk idè om bartbruk etter å ha sett gamle Chaplin-filmer.

 

Mer om Chaplin

  • Chaplin uttrykte sin forrakt for systemet med Oscar-utdelingen. På 30-tallet uttalte han til komiteen at han hadde brukt sin statuett fra 1929 som dørstopper.

    Charlie Chaplin - Oscarvinner i 1972
    Charlie Chaplin – Oscarvinner i 1972
  • Chaplins City Lights-1931 og Modern Times-1936 har ved flere anledninger blitt kåret til to av de aller største spillefilmene noensinne. Kanskje Chaplins forrakt til Oscar-utdelingen forklarer hvorfor han ikke ble nominert for disse to.
  • Den 44. Oscar-seremonien var i 1972 hvor Chaplins andre Oscar ble gitt – 43 år etter hans første. Chaplin kom ut fra sin landflyktighet for å akseptere en æres-Oscar for «uoverskuelig effekt han hadde i å gjøre spillefilm til en kunstart i dette århundre».
  • Da Chaplin gikk opp på scenen til Dorothy Chandler Pavilion mottok han den lengste stående ovasjon og hyllest i Oscar-seremoniens historie som varte i hele tolv minutter. Det var i seg selv en beklagelse for tidligere forbigåelser fra Oscar-komiteen og ikke minst de politiske forfølgelser som tvang mesteren i landflyktighet.

 

 

Sieg Heil Donald

USA ble noe ufrivillig med i den 2. verdenskrig etter japanernes bombing av Pearl Harbor på Hawai, og endatil Walt Disney ble berørt. Disney leverte et stort antall propagandafilmer på bestilling fra det amerikanske millitæret og myndighetene, og plutselig ble både Donald Duck, de syv dvergene, Pluto og de tre små griser berørt av Adolf Hitler.

thrifty-pig

Opprinnelig skulle det være en førstesideartikkel om Dumbo i Time den 8. desember 1941, men den måtte vike plass etter japanernes bombing av flåtebasen ved Pearl Harbor. Walt Disney fikk tidlig merke følgene etter angrepet, da 500 amerikanske soldater, marsjerte inn gjennom Burbank-studioets porter. Soldatene skulle bestykkt Lockhead-flyplassen i nærheten, og i de nest åtte månedene levde millitære styrker midt oppi alle tegnerne.

Walt hadde definitivt brukt for et samarbeid med millitæret da både Fantasia og Pinocchio hadde kostet enorme summer å lage, mens krigen i Europa hadde torpedert det europeiske markedet, hvor selskapet gikk på en økonomisk smell.

Resultatet ble over 30 animerte kortfilmer på oppdrag fra myndighetene fra 1942-1945, hvor flere filmer var rekrutteringsfilmer og/eller ren propaganda, hvor en av de mest oppsiktsvekkende er når Donald gjør honnør til bilder av både Hitler, Moussolini og Hirohito.

 

Disneys krigspropaganda

pluto

The Thrifty Pig skulle fremme salg av kanadiske krigsobligasjoner. Møt de tre små griser, samt nazist-utgaven av Storeulv.

Seven Wise Dwarfs investerer edelstener i krigsobligasjoner

Donald Gets Draftet skildrer en patriotisk Donald Duck som mottar innkallelse fra hæren.

 

Reason and Emotion (1943) var en film som skulle forsterke oponionens oppfatning av nazismen og Hitler

Private Pluto (1943) den første filmen med Snipp & Snapp, som alle er i en millitærleir.

Chicken Little (1943) handler om en rev som lurer i hønsegården. Her finnes link til Hitlers; Mein Kampf.

Education For Death (1943) presenterer nazistenes versjon av eventyret om Tornerose.

Commando Duck (1944) viser egentlig fingeren til japanske soldater, hvor Donald er i krig.

 

Mesteparten av informasjon om Disney er hentet fra det norske filmbladet; CINEMA, som anbefales.

Til slutt vil jeg også anbefale NRKs Nett-TV, som har flust med gode krigsdokumentarer, hvor den franske serien; Apocalypse, kan være verdens beste dokumentarserie om den 2. verdenskrig.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad

scoopet-facebook-ny