Intervju: Elsi Hommeland

Lørdag 30. august blir det dugnadskonsert på Ambolten, Kverneland. Grunnen til dette er rett og slett nedgang i antall besøkende på den sjarmerende puben. Ovërhead, Calzada og Bulder spiller gratis, og alle inntektene går til videre drift av puben. Scoopet.net møtte Elsi Hommeland, som er en av eierne bak Ambolten pub. Hva skjer?

 

MANGFOLDIG PUB. Elsi Hommeland er kanskje selve limet i driften av Ambolten pub. Hun er den strukturerte personen som har den administrative kontrollen som er vél så viktig som å booke band. Elsi forteller Scoopet at lykke er å ha det greit og forene seg selv, og at urettferdighet er noe av det som provoserer henne aller mest.

Elsi Hommeland. Foto: Sølve Friestad
Elsi Hommeland. Foto: Sølve Friestad

Fortell kort om Ambolten

– Ambolten er en pub på Kverneland med livemusikk som staret opp i 2012. I november har vi 2-årsjubileum.

 

Hvor mye arbeid er det egentlig å være pubeier?

– Det varierer fra uke til uke. Alt etter om du må ut og handle alt fra tørkepapir, dopapir, såpe, samtaler med leverandør, bestille varer og annet. På fredag og lørdag er jeg der en halv time før vi åpner. Stenger 02.00, og går hjem rundt 02.30. Jeg står i baren nesten hver helg, og det kverner alltid i hodet, har aldri ferie.

 

Hvorfor det?

– Jeg tenker på hva en kan gjøre bedre, hva som kan dra mer folk, hvilke band som skal bookes inn, og om de drar nok folk.

 

Er det du som booker band?

– Det er Håvard (Hommeland – red.) som booker, men det er jeg som sier hva jeg vil ha.

 

Da høres det jo ut som du booker

– Håvard forhandler frem avtale, som regel døren, men begge bestemmer hvem som skal spille. Håvard har dialog med band og tar seg av soundcheck. Øyvind Lende stiller som regel lyd om band ønsker det og han bruker ufattelig mange timer på å vedlikeholde PA-anlegg og alt som følger med. Vi er heldige som har Øyvind.

 

Hvordan ble du medeier?

– En tekstmelding fra Håvard til meg og Ivar Øksnevad med spørsmål om vi skulle starte pub på Kverneland. – Ja, kan me ikkje det, tenkte eg. Den tidligere eieren hadde trolig sett seg ut Håvard som verdig mann til å overta, og Håvard behøvde en strukturert person, som er meg.

Hva slags visjoner og forhåpninger hadde dere da?

– Vi håpte å få til et sted hvor band kunne spille, folk kunne trives, og generere bedre besøk enn før, og det har vi lykkes med. Juni og juli har derimot vært forferdelig dårlige måneder. Kanskje vi kan skylde på sola? Det tar seg forresten opp litt i august. Helldorado trakk dobbelt så mange folk som i fjor.

 

Har dere lykkes som pubeiere?dugnbruk

– Vi har lykkes med å få flere folk, og det er flere og flere band som vil spille på livescenen. Alt fra lokalt til Oslo og Trondheim. Skulle ønske det var flere folk – også på hverdagene når det ikke er band. Vi spør oss jo alltid om hva vi kan gjøre for å få flere folk til puben.

 

Ville du gjort det samme om igjen, eller ville du gjort noe annerledes?

– Under oppstarten vi ikke helt hva vi holdt på med. På åpningsdagen var det kø og 300 mann som ville inn på puben, og det var kaotisk. Men jeg ville ikke gjort noe annerledes. Om vi skulle tenkt oss om, og gjort det om igjen, ville det kanskje ikke blitt noen pub, men vi kan ikke tenke slik – må tenke at det skal gå greit.

 

Hvor ble de 300 menn og kvinner av?

– Det er jammen ikke godt å si. De var der på to Ingenting-konserter tidligere i år. 200 personer er maks når vi har konsert, og begge to ble utsolgt.

 

Ambolten har et solid ølutvalg. Har du blitt mer interessert i øl etter Ambolten?

– Ja, jeg drikker sjelden vanlig pils. Det er straffen, ler Elsi. Spesialøl er jo litt dyrere, men så får være. Favoritten er KONA (what? – red.) fra Hawai. Blant Lervig syns jeg Fandens IPA og Siste Dans er blant favorittene.

 

Les også: Ølsmaking på Ambolten

 

Elsi og Håvard er søskenbarn.

Er du og Håvard ofte enige, eller har dere av og til noen ordentlige kranglestunder?

– Vi er veldig uenige, men vi kjenner hverandre så godt at det blir en vane. Vi er like stae begge to, og det er en utfordring. Det går veldig greit, og vi har et godt forhold.

 

Hva krangler dere om?

– Vi diskuterer/krangler om hvordan vi skal gjøre ting. Om jeg vil ha et band som jeg tror drar folk  – Jaja, vi kan forsøke, men det tror ikke jeg, sier Håvard.

 

Hvem har oftest rett angående dette da?

– Sikkert begge to. I helgen hadde vi et band fra Bryne som het Mobo Crazy. De dro faktisk en del folk fra Bryne. Vi forsøker å ha et vidt spekter av band på Ambolten. Det ryktes fortsatt om at vi er en heavypub, men det er vi jo ikke, og vi liker både myke og harde band på Ambolten. 

 

Hvor interessert er du selv i musikk og konserter?

– Jeg er interessert i musikk, men ikke like mye som for eksempel Håvard, min samboer eller du. Jeg kjenner ikke navnet på alle som spiller i band, vet hvilke låter jeg liker, men vet kanskje ikke hvilket band det er. Men jeg liker å høre på musikk.

 

Hva er dine favorittband?

Angerman spiller på Ambolten senere i år. Foto: Sølve Friestad
Angerman spiller på Ambolten senere i år. Foto: Sølve Friestad

– Hm…Aerosmith, Metallica men også flere.  Vi var på intimkonsert med Poison og Motley Crue i Vegas. Det var fantastisk bra. 1200 mann – alt sitteplasser, og når Nikki Sixx kastet ut blod, måtte vi nesten flytte oss. 2300 kostet billetten, men det var verdt hver krone. Nå har vi bestilt til Motley Crue på Hard Rock Café på Seminole i Florida. Det gleder jeg meg til. Og så skal vi igjen på Kiss-cruise i oktober. Gleder meg spesielt til å se LeoGun. De er bedre live en på plate.

 

Hva slags musikk forrakter du?

– Opera, ler Elsi. Jeg får vondt i ørene av det, og spesielle typer hip hop er ikke heller noe særlig.

 

Hva er ditt beste og verste konsertminne?

– Det verste er når vi var i Hyde Park for å se Aerosmith. Da var det 80.000 mennesker, og jeg følte meg som en liten prikk. Det regnet, masse paraplyer, og jeg er ikke så høy, så det var ikke så kult. Så jo bandet på storskjermene, men det hjalp ikke så mye.

– Den beste er Helldorado på Ambolten, LeoGun på Kiss-cruise og Motley Crue-konserten som jeg nevnte tidligere.

 

Du er samboer med Roger – blodfan av Kiss. Hvor interessert var du i Kiss når du møtte han, og hvor interessert er du nå?

– Jeg er ikke mer interessert i Kiss nå eller da. Eric Singer satte seg ved siden av meg når jeg fikset neglene på Kiss-cruise. Om ikke Roger hadde sagt hvem det var, hadde jeg ikke visst hvem det var, ler Elsi.

 

Hvorfor er du med på Kiss-cruise da?

– Fordi det er kjekt. Så for meg at det skulle vær mye verre, men egentlig er skipet så stort, at du kan også trekke deg tilbake. Det er mange rare Kiss-skapninger, og det er jo kjekt. Fire dager er passelig. Roger bestilte billett til Inner Circle, og da jeg skulle plukke opp et plekter, ble jeg dyttet vekk av en fyr på 100 kilo, og ingen plekter her i gården. Jeg forstår ikke at det kan være så stort for mange. Jeg ble derimot overrasket over at Kiss tok seg god tid til å svare på spørsmål fra fansen. De ler og koser seg og viser et godt samhold i bandet. Gene Simmons fikk gjennomgå. Han visste ikke navnet på båten, og derfor ble han mobbet av de andre. Han irriterer seg også på The Beatles, så enkle låter, men så bra. Simmons skulle ønske at han kom på dette selv.

 

Kan det bli for mye Kiss?

– Nei, det går bra. Det er jo alt slags rare ting. Tøfler, bamser, parfyme og alt mulig slags øh…ting, men heldigvis er de ikke synlige hele tiden. Det kuleste er at jeg finner Kiss-effektene fordi Roger er så dårlig til å observere slikt.

 

Les også: Roger Utsola – Blodfan Kiss

 

 Hva er den mest og minst besøkte konserten på Ambolten?

– Mest besøkte er Ingenting. Den minst besøkte er John Corabi.

 

Er det sårende å se når få personer møter opp på Amboltens konserter?  

– Jeg tar det ikke personlig, men syns det er dumt for de som spiller, og føler kanskje mest med de.

 

Du arbeider oftest som bartender på Ambolten. Har du noen artige historier å fortelle?

Elsi smiler. Hun har sikkert det, men Scoopet får bare en historie.

– Det var en som mente at han ikke var full og måtte få mer i glasset. Da bartenderen spurte om personen kunne lese drinkmenyen som stod på tavlen sa han bare – Drid i då.

 

Er det mye bråk på puben?

Det er et mangfoldig utvalg blant artistene på Ambolten. Per Inge Torkelsen har også vært her. Foto: Sølve Friestad
Det er et mangfoldig utvalg blant artistene på Ambolten. Per Inge Torkelsen har også vært her. Foto: Sølve Friestad

– Det er lite bråk og tull, men litt har det vært. Kan jo ikke forvente noe annet heller. Folk kommer fra mange forskjellige steder. Det er dumt det skjer, men uungåelig.

 

Les også: Ambolten 1 år

 

Hva er det mest positive med Ambolten?

– At jeg møter mange forskjellige folk, og det gleder meg når nye fjes er på besøk og skryter. Positivt for band at de har et sted å spille.

 

Hva er det mest negative?

– Det mest negative må være at en del folk har feil oppfatning av oss. For mange som tror vi er en heavy metalpub men vi har jo band som spiller både mykt og hardt.

 

Hvorfor arrangerer dere støttekonsert på lørdag?

­– Rett og slett fordi vi har hatt dårlig besøk de siste månedene, og behøver penger. Artistene spiller gratis, og det samme gjør lydmennene Alexander Vrtis og Øyvind Lende.

 

Kan vi risikere å miste Ambolten om utviklingen for 2014 fortsetter?

– Om folk ikke møter opp resten av året, er det ikke levedyktig. Vi må jo tjene penger.

 

Er det krise?

– Det har tatt seg litt opp, men om det blir mindre og mindre folk, er det krise. Etter at vi har annonsert et lite økonomisk problem, har folk støttet opp. Det er engasjement, men kanskje folk glemmer av at det kan være greit å ta seg en øl av og til. Vi satser og håper på 200 menn og kvinner på lørdag.

  

 Hva skjer fremover?

– Det blir konserter. Vi er fullbooket ut 2014. Ingenting kommer 12. desember. Sofa, Ola Fjetland, Alexander Vrtis, Lasse Bærheim, Angerman, Howlin´HoundDogs, Lost Control, Division 12, Alien KenDressed to Kill, Finn Lizzy, NiteRain og Main Street er noen av artistene som skal spille dette året.

–  Vi har også Halloween-fest, og skal arrangere en All Star-kveld den 15. november. Da skal vi samle artister fra flere band som skal spille sammen på livescenen.  Jan Cato, Geir og Håvard skal samle artister.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad

scoopet-facebook-ny