Fantôme Artist

Brasserie Fantôme er et mindre bryggeri fra Belgia og tidligere i år fikk bryggeriet egen importør i Norge. Scoopet har smakt en av Artist-ølene som har et begrenset opplag på 500 flasker.

fantome-artist-inni

Fantôme Artist blir tilgjengelig på spesialpol fra mars 2015. I dag finnes den på utvalgte puber og restauranter, men utenom et sted i Stavanger, vil Kverneland være det eneste stedet i Rogaland en kan få smakt denne nå. Et godt samarbeid mellom Ambolten pub og Scoopet er en medvirkende årsak til at Fantôme Artist blir tilgjengelig der.

Brasserie Fantôme ble grunnlagt av Dany Prignon i 1988, og har blitt et attraktivt bryggeri utenfor egne landegrenser. Bryggeriet satser på Saison/Farmhouse ale i uforutsigbart landskap, og Prignon gjør alt fra fakturering til brygging.

 

Fantôme Artist – 8%

Dette er et av fem Artist-øl som fremmer kunstneren Gaelle Boulanger, hvor det blir produsert en batch på 500 flasker av hver utgave. Når ølet er utsolgt, vil det originale maleriet på etiketten auksjoneres bort. Jeg antar det står på alle etikettene til Fantöme, men med undertittelen; Strange Beer Brewed & Botteled in Belgium, skal en forvente noe eksepsjonelt, eller annerledes.

Artist har en mørk oransje kropp med en liten skumtopp. Akkurat hva som er en typeriktig Farmhouse-øl skal jeg ikke si så mye om, da dette vil variere mye fra brygg til brygg. Jeg har aldri tidligere smakt en Farmhouse ale som gir så mange relasjoner til bondelandet, og Fantôme Artist gir flere inntrykk ved første munnfølelse.

fantome-logo

Den kanskje mest fremtredende er en aroma av våt halm, jepp, u bet! Etter endt hesjing vil en se, lukte og føle seg mot torvmyren og kornåkeren som ligger ved siden av jordet med våt halm. Noen få kvadratmeter unna er det også rimelig grei aktivitet rundt innhøsting for bonden som har satset stort på limeproduksjon, rabarbara og plommer, og jeg vet…Dette er en beskrivelse som ikke alle vil forstå, men tenk så gøy det er for de som faktisk gjør det.

Fantôme Artist inneholder Brettanomyces, som skal ha skylden for ølets særpreg. Denne gjærtypen er kjent for å gi en antydning til alt fra modne epler og citrus til våt halm og torvmyr, og her får ganen flere utfordringer.Dette er en spennende øl som trolig ikke vil være et godt valg for nybegynnere, men heller et attraktivt valg for ølentusiaster som er gira på en moden og voksen utgave i sjangeren Farmhouse/Saison.

Jeg har tidligere lest at denne utgaven kan være småhissig når den åpnes, men jeg merket ingenting til det. Jeg skulle nesten ønske at det var enda litt mer karbonering og skumtopp.

Ølet er ellers så pass behagelig og interessant at en flaske på 0,75 er null problem å nyte i eget selskap.

Karakter: 4,5 av 6. 

Tekst og foto: sØLve friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny

Legg igjen en kommentar