Sykdom, drama og følelser

Det er vanskelig å kritisere filmer som handler om sykdom. I denne får man høre om flere typer kreft, hvor unge gutter og jenter i slutten av tenårene rammes. 

Søtt par, alvorlig tema
Søtt par, alvorlig tema

 

THE FAULT IN OUR STARS – DVD.  Dette er en film som først og fremst bygger på en bestselgende bok (John Green -2012), som har solgt bra i bl.a. USA. Denne filmen hadde også bedre publikumsbesøk under åpningshelgen enn Tom Cruise Edge of Tomorrow.

Augustus og Hazel møter hverandre i en samtalegruppe hvor fellesnevneren er kreft. De to har mye til felles, og blir venner. Kanskje de blir kjærester? Et av Hazels største ønsker er å dra til Amsterdam for å møte sin favorittforfatter. Til tross for stramt reisebudsjett og dårlig helse, kan hennes ønske bli en realitet.

Hazel har et mer avslappet forhold til sykdomen enn moren som er både overbeskyttende og bekymret. Hazel mener at det eneste som er verre enn å bli rammet av kreft, er å ha en sønn eller datter som er det.  Det er ellers ingen hemmelighet at også yngre mennesker kan være intellektuelle. Det er heller ingen nyhet at ungdom kan være fornuftige. Det blir godt poengtert i filmen.

Filmen (og boken) er ment som en fnise og feelgood-historie, som også skal berøre publikum med latter, rørende øyeblikk som etter hvert vil ende opp i tårer for mange. Filmen er mest for jenter i alle aldre, samtidig som 7-åringer vil være for unge.  

Personlig forsøker jeg å unngå filmer som handler om sykdom.  Jeg får ingen gode følelser av å bli minnet om at andre har det vondt, og kanskje skal dø så alt for tidlig. 

De som syns at Rambo 3 og The Evil Dead var for sentimentale, bør styre unna. De som ikke liker ubehaget med historier om andres sykdom, eller ikke ønsker å bli berørt av for mange følelser i kinosalen, har to bedre alternativ. Ta med dine venner på Edge of Tomorrow, eller ta med ungene på Kule Kryp som vil være bedre alternativ

Skuespill og regi er upåklagelig, og i USA har filmen allerede høstet svært bra kritikk. Den største oppturen er reisen til Amsterdam, som gjør at filmen blir mer enn et ordinært sykdomsdrama.  Det er med andre ord ikke så mye galt med denne filmen, den er bare ikke for alle. Meg inkludert.karakter4

 

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no
Twitter: @SolveFriestad

Legg igjen en kommentar