Odins disipler

Hva skjedde med likestilling i Europa?

vikings2

VIKINGS Sesong 2. TV-serien Vikings er inspirert av historiske hendelser og sagnene om vikinghelten Ragnar Lodbrok, som levde en gang på 700-800-tallet. Vikingene var et hedensk folkeslag, og den gang hadde kvinnen mer verdsatt og med flere rettigheter enn i nyere tid. I Norge ble likestillingsloven vedtatt i 1978. Den skulle sikre at menn og kvinner behandles likt.

I Vikings ser en hvordan dette hedenske folkeslaget behandler sine kvinner som også fikk lov til å skille seg, uten at det ble brudulje av den grunn. Kan det være kristendommen som innførte nye lover – som sakte men sikkert gjorde at kvinnen ble rimelig akterutseilt i mer moderne tid? Å være alenemor på 60-tallet kunne bringe skam til familien, mens dette ikke var noe skam den gang. I nåtid har det selvfølgelig blitt mye bedre, men i noen trosamfunn er det fortsatt mye skakk-kjørt elendighet for kvinnens del.

 

Les også: Anmeldelse av sesong 1

 

Vikings er ellers en knallbra Tv-serie som har blitt enda bedre nå. Den handler om skandinaviske vikinger som i den første sesongen oppdaget England. I sesong 2 reiser de tilbake. Ikke for å lære seg språket, men får å plyndre, of course. Den største likheten fra då til nå, er kanskje at det også i vikingtiden var ansvarsforskrivelse, hvor de overlot skylden til sine guder.

vikings-dvd

Vi følger spesielt folket til Ragnar Lodbrok, men også danske Hårek får en viktig rolle. Det samme gjør forresten Jarl Borg, som blir gnistrende spilt av den norske skuespilleren Thorbjørn Haarr. Vi følger en historie som tar for seg de fleste humane sider som grådighet, makt, sjalusi, voldsomme konflikter, utroskap, kjærlighet og ikke minst et galleri med sterke personligheter. Travis Fimmel er et funn i rollen som Lodbrok, og det samme er Katheryn Winnick som Lagherta og Gustaf Skarsgaard som Floki. Egentlig er det lite å utsette på noen skuespillere, og dette er en velprodusert historie som underholder. For å vite mer om Vikings, anbefales å lese anmeldelse av sesong 1. Det skal også nevnes at filmskaperne tidvis er for ambisøise med sine slagscener. D er ikke alltid alle krigerne er synkronisert på slagmarken. 

 

Fakta om Vikings

  • Einar K. Selvik og Wardruna bidrar med musikken.
  • Serien har gjennomsnittelig 4,3 millioner seere på History Channel i USA.
  • Manglende finansiering på grunn av mangel på såkalt incentivavtale i Norge, gjorde at tanken om delvis innspilling i Norge måtte flyttes til Irland.
  • Produsert og forfattet av selveste Michael Hirst som også står bak mesterverket; The Tudors, men også Camelot og Elisabeth-filmene.
  • Hirst har igjen med seg Trevor Morris (The Tudors) som produsent av bl.a. åpningsmusikken.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter5