Ægir juleøl

 Scoopet har mottatt vareprøver på årets juleøl fra Ægir. Her er dommen. ylir

JULEØL. Kanskje du husker det, kanskje ikke. Før var det tillatt å selge sterkøl på ølutsalg i Norge. Fra og med 1993 ble dette ulovlig. Deretter begynte bryggeriene å produsere juleøl med lavere alkoholprosent enn 4,8. Derfor finnes det to kategorier i dag. Mandag 3. november ble årets juleøl lansert i både butikk og på Vinmonopolet. Ægir har tre forskjellige sorter. To for butikk, og en for polet.

 

YLIR JULEBRYGG – 7%

Årets utgave av Ylir gir klare toner av krydder, hint av ingefær, karamel og tørket frukt som rosin og sviske. Den heller muligens litt mot amber ale, som jeg personlig er lite glad i, og blir en litt utypisk juleøl. Men en kan samtidig spør seg hva som er en typisk juleøl i dag?

Ølets utvikling har blitt mer mangfoldig, og en juleøl er ikke hva den en gang var. Det er jo en gledelig nyhet, egentlig. Ylir Julebrygg er en litt udefinerbar juleøl med brukbart friske toner, men den føles faktisk litt unødvendig da den med sin mørke kobberfarve hverken er lett eller tung nok til å gi et særpreg av noen ting som helst. Egentlig er Ylir Julebrygg et ganske kjedelig brygg.

karakter3

 

 

ÆGIR HOD4,7%

Her er årets beste juleøl fra Ægir. Ølet  har fin karbonering, er lyst og kobberrødt i farve, og er egentlig ikke noe spesielt mørkere enn en pilsner. Ægir Hod har et godt og korrekt maltpreg og en fin aroma av citrus. Ølet er mildt med et pregfullt humle og pepperstikk som gir ekstra friske og nesten leskende toner i en ellers mørk juleøltid. Hod er som et rocka band en ikke forventer noen ting av på forhånd, men som leverer varene når de først kommer opp på scenen. Denne passer faktisk best til lett mat.

Ægir har tidligere gitt Scoopet sin forklaring på Hod:

– Visjonen med Hod var å bryte litt med den søte/tunge og klassiske krydra juleølen som det fins ganske mange eksemplar av. Denne gongen ville me heller lene oss mot det friske, humlete og alternativt krydra! Ein lys juleøl med peruviansk rosèpepar. Dette meinar me også i mange tilfeller kan være ein bedre match til julemat enn mange tradisjonelle og tyngre juleøl er, spesialt peparinnslaget. 

karakter5

 

 

ÆGIR JULEBRYGG – 4,7% julebrygg

Nå er vi over på den andre butikkvarianter fra Ægir, og heller ikke dette er et brygg som byr på de mørkeste tonene i glasset.   Ægir Julebrygg er preget av milde krydder, tørket frukt og citrus, hvor styrken allikevel blir et usedvanlig fint humlestikk. Ølet kan kategoriseres over gjennomsnittelig friskt til å være et juleøl, og til tross for en viss fylde, er det langtfra baktungt.

Jeg antar at denne vil gjøre nytten til både ostefat og julebakst, samtidig som det ikke er et revolusjonerende øl.

sØLve friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter4