Dra meg baklengs

Tja, med tittelen på denne anmeldelsen, skulle det ikke være tvil om hvem som er med i denne filmen. Kanskje bildet også røper en del?

SOLAN OG LUDVIG – DVD: Jul i Flåklypa. La det være sagt med en gang. Denne filmen ødelegger ikke tanker og følelser en fortsatt måtte ha med  Kjell Aukrusts Flåklypa Grand Prix.

flåklypa-snø

Reodor Felgen, Solan Gundersen og Ludvig er sitt sanne seg. Felgen er fortsatt den kloke oppfinneren over alle oppfinnere.  Denne gangen velger han å finne opp en snømaskin, slik at det kan bli snø til jul. Flåklypas lokale avis har nemlig meldt snø i dagesvis, men uten Reodor Felgen, vil både avis og redaktør lide på bar bakke.

Ludvig er fortsatt redd sin egen skygge, og mest av alt er han kanskje mest redd for å være så redd hele tiden. Det er allikevel Ludvig som etter hvert må redde sine venner fra en lei knipe.

Solan Gundersen er et kapittel for seg selv, og er en mester til å omorganisere egne plikter til andre. Er han ikke også på grensen til åvære en drukkenbolt? Solan trives godt i sin favorittstol med en karaffel og glass. Kan han slippe å jobbe, er det helt fint.

Trekløveret forbereder seg med andre ord, til jul. Felgen bygger snømaskin som avisens redaktør får et litt for kjært forhold til. Det blir nesten som karakteren Gollum og hans syke forhold til en litt spesiell ring. Snømaskinen er ikke helt optimal, og har sine småfeil. Den er for eksempel kapabel til å produsere nok snø til å begrave hele byen, og når den blir stjålet, må Solan og Ludvig ordne opp. Felgen er nemlig forsvunnet, og det er bare vi som ser filmen, som vet hvor han er.

reodor

Denne filmen har blitt ganske vellykket, men gir ikke bare gode følelser. Noen av de norske stemmene, er ikke så bra. Lokalavisens journalist er for eksempel ganske irriterende.

Jeg savner flere spillopper, mer lek og finurlige karakterer. Filmen føles faktisk litt ensformig, hvor det tidvis blir fokusert for mye på enkelte hendelser og situasjoner.

 

Fakta om filmen

sollanin

«Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa» er en stop-motion dukkefilm. Filmen er basert på boka «Solan og Ludvigs jul» av Harald Sommerin Simonnæs, og basert på karakterer fra Kjell Aukrusts univers.

Rasmus A. Sivertsen har regi. Han er for tiden Norges mestproduserende animasjonsregissør. Han står bak bl.a «Pelle Politibil går i vannet» og «Kurt blir grusom».

Produksjonsselskapet Maipo Film ved produsent Cornelia Boysen står bak prosjektet, i tett samarbeid med Qvisten Animation og Kari og Kjell Aukrusts Stiftelse. Sammen har de funnet tilbake til Aukrusts originale tegninger av Solan, Ludvig, Redor Felgen og Flåklypauniverset, og de lager nå en helaftens dukkefilm for hele familien basert på dette materialet.

Å finne de riktige stemmene har det vært en omfattende prosess. Karakterene er kjent fra flere filmer og er godt etablert i folks bevissthet. Når valget har falt på Trond Brænne (Reodor Felgen), Trond Høvik (Ludvig) og Kari-Ann Grønsund (Solan Gundersen), er det fordi de gjenskaper de karakterer Aukrust har skapt på en fantastisk måte.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad karakter4