Magisk mangel på nett

Den annerkjente oppvekstromanen Beatles ble gitt ut i 1984. Forfatter Lars Saabye Christensen var nok ikke klar over hvilken oppsiktsvekkende bestselger og favoritt dette skulle bli for mange. Nå er filmen her. 

Ny plate - magisk øyeblikk
Ny plate – magisk øyeblikk

DOES SHE LOVES YOU? Etter en fin åpning med She Loves You og bilder av blomster, Vietnam-krig og 60-tallets Oslo, møter vi filmens fire hovedpersoner. Kim, Seb, Ola og Gunnar er fan av The Beatles, og snart skal de starte opp med eget band. ALle har en Beatle-favoritt, og Kim Karlsens favoritt er Paul McCartney.

I en svunnen tid, hvor det var magisk å få tak i nye plater – før internett og digital spredning ødela disse følelsene, blir det avslørt at årstallet er 1967. Kim Karlsen får nemlig en ny LP med The BeatlesSgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band, som ble gitt ut samme år. Selv om guttene skulle gjort lekser, tyvlytter de heller på den nyankomne skatten. Foreldrene er ikke voldsomt engasjerte i guttenes favorittband, og en eldre bror får kjeft for at han har for langt hår.

– Jesus hadde lengre hår, sier han

– Men du er ikke Jesus, sier hans pappa.

Kim Karlsen er snart 16 år og frister skjebnen med å stjele bautafigurer, hvor spesielt bilmerket Mercedes, får gjennomgå. I en nesten voksen-tilstand, følger også fristelser for jenter og ønske om å være litt større og eldre enn en egentlig er. Firkløveret er egentlig ganske nøkterne til både røyk og alkohol i begynnelsen, men litt eksperimentering fører ofte til mer.

 

Trikkproblem

Beatles fokuserer kanskje mest på forelskelse og frustrasjon, selv om ingen av delene blir ekstremt dramatisk for publikum. Kim Karlsen møter en jente på kino og før Anthony Quinn (Zorba The Greek – 1964) får sjansen til å utføre sitt siste dansenummer, er Karlsen forelsket. Jenta er trolig det samme, men kvelden avsluttes brått. Når trikken har gått, står Kim Karlsen igjen med et hull i hjertet, og det er ikke siste gang en jente stikker av med trikken. Kim Karlsen fikk heller ikke etternavnet til jenta, og kanskje han aldri møter henne igjen.

Kim, Cecilie og Leonard i perfekt harmoni!
Kim, Cecilie og Leonard i perfekt harmoni!

Cecilie er den nye jenta i klassen. Hun fremstår som forholdsvis kald og likegyldig, og dessuten er Cecilie fra en rik familie. Etter stort heltemot fra Karlsen, redder han Cecilie fra en småskummel huggorm. Kan dette være begynnelsen på et fint kjærlighetsforhold, eller er klasseskillet viktigere enn ekte helter?

Etter en piknik med Leonoard Cohens Suzanne på platespilleren, ser det ganske lovende ut, men etter solskinn kommer regn. Selv om Kim Karlsen har uttalt at han likte hele Rubber Soul-albumet (1965) utenom Michelle, skulle ikke dette være noen grunn til å bli møtt med en kald skulder i fremtidige møter med Cecilie.

 

– Hun ville heller på viseklubb for å høre på nitriste tekster

Kim Karlsen om Cecilie

 

Kanskje Karlsen heller skal starte opp band, for som han selv sier. – Å stupe fra 10-meteren, eller å starte band er bare noe en gjør for å få oppmerksomhet fra jenter.

Filmen Beatles er langt på vei en vellykket fortelling om et tidvis melankolsk 60-tall. Filmen forteller om kjærlighet, vennskap, frustrasjon, foreldre og om å faktisk ikke være eldre enn 16 år. Beatles viser en troverdig skildring av hvordan unge mennesker – nå som da – føler og tenker, samtidig som selvbeherskelse og frykten for ubesvarte spørsmål, er en rød tråd.

Skuespillet til ukjente skuespillere er stort sett bra. Personlig vil jeg fremheve Louis Williams (Kim Karlsen) og Susanne Boucher (Cecilie), hvor førstnevnte måtte gjennom sju auditioner før han endte opp med hovedrollen.

Filmen er ikke perfekt, slettes ikke nyskapende, og historien må nesten være så pass dramatisk som den er. Boken har jeg ikke lest, men det er allikevel noe fint og underholdende med filmen. Jeg er dessuten klar over at filmen starter langt uti boken, og at den slutter lenge før historien om guttene er ferdig fortalt (i bøkene). Fireren heller mer mot 5 enn mot 3.

 

karakter4

 

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad

scoopet-facebook-ny