Intervju: Carl Palmer

– Jeg skjønner godt at punken hatet oss, sier Carl Palmer som var en del av Emerson, Lake and Palmer. Nils Vermund Gjerstad tok en prat med trommeslageren før konserten i Oslo, 10. februar 

carl-palmer-logo

 

Tekst: Nils Vermund Gjerstad

– 40 år etter vil jeg fremføre ELP på en annerledes måte, sier den legendariske trommeslageren Carl Palmer fra Emerson, Lake and Palmer, som nå fremfører låtene på sin egen måte.

 

Foruten trommeslageren selv består powertrioen Carl Palmer’s ELP Legacy av Paul Bielatowicz på gitar og Simon Fitzpatrick på bass.

 

 

Telefonsamtale endret livet

Våren 1970 fikk Carl Palmer en telefonsamtale som forandret livet hans for alltid. Keyboardvirtuosoen Keith Emerson, som selv hadde hatt suksess med The Nice skulle danne et nytt band med Greg Lake som var en av King Crimsons grunnleggere. King Crimson hadde også opplevd stor suksess med bandet sitt legendariske album In The Court Of The Crimson King. Etter å ha prøvd ut flere trommeslagere, inkludert Mitch Mitchell (som spilte med Jimi Hendrix) ville de ha Palmer til audition for en plass i den nye trioen. Palmer var derimot usikker på om han ønsket å forlate den voksende suksessen til Atomic Rooster. Motvillig gikk han med på å møtes og øve med bandet og takk Gud for att han gjorde det. Emerson, Lake and Palmer (ELP) gikk inn i den musikalske arenaen med store forventninger. De ble svært populære og solgt mer enn 40 mill. plater.

– Jeg kunne nok aldri funnet en keyboardist som kan erstatte Emerson på tangenter. Det vil uansett bli en bleik kopi. Derfor har jeg valgt ikke å ha med keyboard på mine konserter, sier Carl Palmer.

 

Les også: Nordmannen som fikk Madonna til å le

 

Krevende og komplekst

Carl Palmer er litt av en kløpper på trommer.
Carl Palmer er litt av en kløpper på trommer.

Emerson Lake and Palmer var ett av 70-tallets mest pompøse og eksentriske band. Platene Tarkus og Pictures at an Exhibition  var banebrytende innen rockemusikk. Sistnevnte var rockeversjonen av den russiske komponisten Mussorgsky sitt stykke med samme navn.

– Disse to platene var de mest krevende å spille trommer på. Det var hyggelig å registrere hvor mye positiv oppmerksomhet vi fikk – også fra klassisk hold Symfoniorkestre fremførte musikken vår. Jeg har også hørt rykter om at Tarkus og Pictures at the Exhibition også ble spilt på konservatorium i Øst-Europa.

 

Den sveitsiske maleren H.R. Giger (1940-2014) som er mest kjent for sitt grafiske kunstarbeid til Alien-filmene, var ELP-fan og designet coveret til Brain Salad Surgery

– Vi besøkte Giger i Sveits og ble venner.  Giger likte vår første plate og når jeg fremfører Knife Edge  på livescenen, er det til minne om han.

 

Ble avskrevet som dinosaurer

ELP var også kjent for sine storslåtte konserter. På en konsert kastet Keith Emerson kniver mot keyboardet sitt.

– Vi var opptatt av også å være visuelle i våre show. Vi var som et sirkus, sier Palmer.

 

Les også: Intervju med Andy «Gollum» Serkis

 

Da punk-rocken kom i 1977 var prog-rock band som Emerson, Lake and Palmer og Yes band som ble spesielt hånet for å være dinosaurer av punken.

– Jeg hadde ikke noe problem med det. Etter fem år blir alle band dinosaurer, tenker jeg. Det er naturlig at det motsatte blir populært etter en periode med en musikalsk retning, og punk var motsetningen til prog. Faktisk liker jeg noen av punk-bandene, spesielt The Clash er bra synes jeg. Sex Pistols var ikke et band som appellerte til meg, men faktisk er Johnny Rotten og Keith Emerson venner i dag!

 

ELP ble oppløst i 1978.carl-palmer2

– For vår del hadde det ingenting med punk å gjøre. Vi var bare lei etter 8 år og ville prøve nye ting, forteller Palmer. I 1992 hadde ELP comeback, og spilte for første gang i Norge. Lørdag 10. februar er Palmer tilbake på livescenen i Oslo. Der har han ikke vært siden 1992.

Etter ELP spilte Palmer trommer i superbandet Asia, som bl.a. hadde hitsingelen Heat of the Moment. På 1960-tallet var han trommis i  The Crazy World Of Arthur Brown og Atomic Rooster.

 

Set-listen i Oslo vil trolig se slik ut: 

 • Tarkus
 • fanfare
 • Knife Edge
 • Fugued Minor
 • Jerusalem
 • Carmina Burana
 • Mars the God of War
 • Welcome BAck
 • Schizoid Man
 • Hoe Down
 • Ride of the Valkyries
 • America
 • Trilogy

 

Alle bilder: Foto: Michael Inns. Copyright 2013 Carl Kendall-Palmer.