Viktig utfall i smådøll historie

Dido Elisabeth Belle var en sterk kvinne med afrikansk mor og britisk far. Hun vokste opp hos Lord Mansfield på 1700-tallet, hvor slaveri var en del av hverdagen.

belle-the-movie

BELLE – DVD. Dette forholdsvis trege kostymedramaet forteller historien om Belles oppvekst, uten at det blir spesielt engasjerende. Til tross for at hun er mulat, er det et par hvite menn som ønsker å gifte seg med henne. Belle (Gugu Mbatha-Raw) må velge mellom en rik tufs og en veltalende  og politisk engasjert kjekkas.

Årsaken og selve kjernen til at dette har blitt film, er spørsmålet om et slaveskip måtte dumpe x antall slaver på sjøen for å overleve, eller om det var forsikringssvindel. Lord Mansfield er dommeren i saken, hvor utfallet hadde stor betydning for holdningen til slaveriet både før og etter rettsaken.

Belle er ingen spesielt god kjærlighetsfilm og heller ingen stor, tung politisk koloss. Den er et sted midt i mellom og blir kun et middelmådig kostymedrama, egentlig.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter3