Scoopets store IPA-test

 

 

I 2006 var vi en gjeng som bestemte oss for å starte ølklubb på Bryne. Vent litt, stryk det. Allerede i 2006 hadde kompis Tarjei begynt å smake på snodig øl, hvor Nøgne Ø var blant favorittene. Uten at vi helt forstod vitsen med det, ble vi allikevel med på å smake på dette annerledes-ølet. Hopheads ble født.

30 sorter, 1 kveld og blindtest.
30 sorter, 1 kveld og blindtest.

BLINDTEST IPA. Jeg er temmelig sikker på at flere mente vi var en snodig gjeng som syslet med smale interesser i 2006, og kanskje vi også følte det samme? Noen ganger kunne vi fortelle om et øl fra Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø, som var forholdsvis ukjent for mange. Det er kanskje ikke så lenge siden, og vi hadde faktisk fått farge-fjernsyn i 2006, men mye har skjedd siden den gang.

Jeg kan huske reaksjonen når vi smakte en Lambic for første gang. I en skjønn forening av gapskratting, hån og grimaser, syntes mange at dette ølet var en latterlig dårlig idé.

Fra å være en del av en gruppe som få forstod noe av, kan vi nå kalle oss erfarne øldrikkere, eller var det ølsmakere? Jeg tør påstå at alle har fått et solid forhold til de fleste sjangre, hvor en god sur øl blir høyt verdsatt i dag.

For min del var IPA en litt vanskelig sjanger, hvor jeg behøvde lengre tid for å like intens humlearoma. Blant håndtverksbryggeriene er det deres utgave av IPA som er mest populær på vinmonopolet. Hansa Sterkøl selger fortsatt mest, men det kommer seg.

Legg også merke til hvordan utviklingen har vært om en ser på amerikanske filmer. Like ofte som en Budweiser, ser en også at skuespillere drikker på forskjellige typer IPA og hva det nå enn måtte være.

Fredag 23. Januar 2015 var det tid for eksepsjonell IPA-smaking i Scoophuset. Fire deltagere var egentlig et passelig antall, siden en flaske fra hvert brygg var nok. Undertegnede stod for servering, og ble derfor den eneste som visste hva som ble servert. Allikevel var mine karakterer ganske samstemte med de andre.

 

Å gjennomføre en IPA-test åpner for debatt

Før testen ble avslørt, publiserte jeg bilde av alle ølene på en velkjent ølgruppe på Facebook. Ølentusiastene var tidlig ute for å mene hva som ville bli vinner og taper, i tillegg til å mene sitt om å faktisk gjennomføre en IPA-test.  Christer mente Ægir IPA og/eller BrewDog – Punk IPA ville være på topp, med Kinn – Vestkyst og 7 Fjell – Fløien IPA rett bak. På bunn tippet han Mack. Knut O. tippet Fløien eller Haandbryggeriet – Humlekanon på topp, mens Dan mente at dette var en test vi egentlig ikke behøver. Ølentusiast Jan tippet også Mack på bunn, mens Kinn – Vestkyst og Ægir – IPA var toppvalgene. Sammy mente at Hansa IPA Extra ville være den mørke hesten i testen, og fikk rett i det. Ikke alle smakerne var like fornøyde med å faktisk like den blindtestede Hansa IPA, til stor fornøyelse for servitøren.

Erik Dahl mente at New Zealandske Death from Above ville vinne, og at Mack ville havne på sisteplass. Han fikk helt rett. Kristian Lundhaug var forøvrig den eneste som gjettet Buxton – Axe Edge på pallen, samtidig som han også nevnte Death from Above på toppen.

Det er også verdt å merke seg at den ganske gode Founders – All Day IPA ble tippet på både topp og bunn på Facebook. Dette ølet er eg brukbart valg blant butikkvariantene og endatil tilgjengelig hos utvalgte Coop-Megabutikker.

Sjangeren IPA er ellers en øltype som er best fersk. Blant de største norske bryggeri kunne vi allikevel se at flere hadde holdbarhetsdato mot slutten av 2016. Derfor er vi godt innenfor – i hvert fall om vi skal respektere og tro på bryggeriets holdbarhetsdato.

 

 

 

Nesten alkoholfritt

I tillegg til 30 sorter IPA ble det først servert to humlete øl med lavt alkoholinnhold. Ingen fikk spesielt høy score, men så er de jo ikke spesielt heftige i smak heller. Jeg vil allikevel anbefale både Lervig – Johnny Low på 2,5% og BrewDog – Nanny State på 0,5%. Til sitt bruk (som du får tenke ut selv), er dette gode alternativ.

I testen var det ni butikkøl på maks 4,7% som også var de første vi smakte. Om en ser bort fra elendige øl – uansett alkoholstyrke, er  IPA fra Vinmonopolet (over 4,7%) oftest et bedre valg. I forhold til hva en får er det heller ikke særlig dyrere. Det imponerende unntaket var To Øl – Underall Galaxy på 4,6% som er brygget med den australske humlen med samme navn.

 

Skivebom fra Mack Ølbryggeri

De mest kommersielle (største) bryggeriene i Norge ønsker også være en del av et konsept de tidligere har ignorert. I dag kan Hansa, Mack, Aass og Ringnes tilby alt fra wit og IPA til porter og stout, hvor noen faktisk er hederlige forsøk i et kommersielt landskap.

Verstingen er allikevel Tromsø-bryggeriet Mack. Butikkvarianten fikk 0 poeng fra alle fire med kommentarer om at de har glemt humle, hvor alle lurte på hva dette var slags øl. Det er hvertfall ingen IPA, selv om Macks Ølbryggeri sier at – det er et kvalitetsbrygg med mye humle både i smak og aroma. Ølet skal også være – brygget på stolthet for å gi deg en skikkelig god ølopplevelse, men det burde ikke vært lov å kalle slikt skvip for IPA. Polvarianten til Mack unngikk akkurat 0 poeng, men er ikke særlig bedre av den grunn.

Det tredje ølet som fikk 0 poeng var Berentsen Bombay IPA, som også er en dårlig øl og et like dårlig alternativ – uansett sjanger.

 

Disse fikk høyest karakter fra samtlige deltagere
Disse fikk høyest karakter fra samtlige deltagere

Det er ellers verdt å merke seg at Kinn Vestkyst kun fikk terningkast 3. Dette føles litt rart siden ølet ble kåret til fjorårets beste IPA på Norbryggs årlige prisutdeling, i tillegg til å være den mestselgende IPA i Norge.

Samtidig har en sett flere kommentarer fra ølentusiaster som mener at Kinn Vestkyst kan variere mye for hver batch. Blant andre overraskelser var hjemmebrygget fra Tåkefjell som kom høyt opp på listen. Dette er et amatørbryggeri fra Bryne som har brygget en god IPA. Jeg er ellers overrasket over at noen blant de største håndtverksbryggeriene i Norge gjorde det så pass dårlig. Og så er jeg også overrasket over at britiskprodusert  IPA kom så høyt opp.

 

 

Les mer om kåringen av årets øl på ØLPORTALEN.

 

Scoopet gjengir også høyeste og laveste karakter (1-5) fra deltagerne, i tillegg til en eller flere kommentarer om hvert enkelt øl. Det er slettes ingen fasit, men om alle gir et øl ekstremt lav karakter, er det vel ikke førsteprioritet neste gang du handler øl, eller? Samtidig kan en se at smaken noen ganger er som baken, og ferdig med det.

Blindtesten ble utført av Atle Laland, Hans Egil Løe, Arne Roger Sund og Sølve Friestad.
fullstendig-liste-IPA750

 

Etikettinfo for særdeles spesielt interesserte: 

  • Haandbryggeriet
  • Humlesus #814 • Best før 19.11.2015.
  • Humlekanon #822 • Best før 18.12.2016
  • Kinn Bryggeri
  • Vestkyst #669 • Best før 19.12.2016
  • Grünerløkka Brygghus
  • Løkka iPA #074 • Best før 11.08.2015 (Noe uklar etikett)
  • Nøgne Ø
  • IPA # 1286 • Best før 16.10.2016

 

 

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no